POV, NVP en NOP: Tjeerd de Groot is leugenaar

'Tjeerd de Groot liegt alles aan elkaar, voor eigen politiek gewin in de Randstad', dat zeggen de organisaties van varkenshouders (POV) en pluimveehouders (NOP en NVP). Ze reageren hiermee op de uitspraak van De Groot om de veehouderij in Nederland te halveren.

POV%2C+NVP+en+NOP%3A+Tjeerd+de+Groot+is+leugenaar
© Twan Wiermans

Volgens POV, NVP en NOP is het al langer de gewoonte van D66-politicus De Groot en enkele aanverwanten om de plattelanders de schuld te geven van de milieu-impact van de eigen uitbundige levensstijl. 'Vandaag spant hij de kroon, door hard te roepen dat de intensieve veehouderij 70 procent van de stikstofuitstoot veroorzaakt en daarom moet krimpen om ruimte te maken voor woningbouw. Kennelijk is alles geoorloofd voor eigen politiek gewin', stelt POV-voorzitter Linda Janssen namens de POV, NVP en NOP.


Volgens de organisaties telt De Groot de stikstof die op het boerenland valt en benut wordt door de gewassen rustig mee als 'schadelijk voor de natuur'. 'Dat is een leugen. Van de stikstof die op natuurgebieden terecht komt, wordt geschat dat een kleine 20 procent afkomstig is uit de landbouw.'

Stikstofneerslag meten

De drie organisaties zijn niet blij dat de hoeveelheid stikstof die op de natuur terecht komt niet wordt gemeten. In plaats daarvan wordt er in de lucht gemeten. 'Maar niemand weet hoe luchtmetingen zich verhouden tot neerslag op de natuur. D66 is één van de partijen die blokkeert dat de stikstofdepositie daadwerkelijk wordt gemeten. Die methoden zouden te duur en ingewikkeld zijn.'


Volgens Janssen past men deze methoden in het buitenland wel gewoon toe. Alleen Nederland wil er niet aan. 'Al jaren pleiten landbouworganisaties ervoor om de stikstofneerslag op de natuur te meten. Er zijn wetenschappelijke methoden beschikbaar, waarbij het zelfs mogelijk is ook de herkomst van de stikstof vast te stellen.'

Royale levensstijl

De drie organisaties accepteren niet dat De Groot het platteland aanwijst als veroorzaker van het probleem. Volgens hen dient ook de eigen levensstijl te worden bezien. Janssen somt op dat het aantal woningen in de laatste decennia met zo'n 100 procent groeide, het aantal auto's met 300 procent en het aantal vliegbewegingen nam eveneens toe met zo'n 300 procent.

Het aantal mensen in de stad groeide de afgelopen 25 jaar van 10,2 naar 15,5 miljoen mensen, terwijl het aantal plattelanders daalde van 4,7 miljoen naar 1,4 miljoen. 'Wij maken ons grote zorgen over de leefbaarheid van het platteland. Niet vanwege de stikstof, maar vanwege de nare gewoonte van mensen als Tjeerd de Groot, om plattelanders de schuld te geven van hun eigen alsmaar royalere levensstijl.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer