POV: Varkens in Nood onbetrouwbare gesprekspartner

Er is geen reden om aan te nemen dat de berekeningen van Varkens in Nood, dat Nederland twee miljoen illegale varkens telt, kloppen. Landbouwminister Carola Schouten bevestigde dat woensdag. 'De gang van zaken geeft maar weer eens aan dat Varkens in Nood geen betrouwbare partij is om zaken mee te doen', stelt POV-voorzitter Linda Janssen.

POV%3A+Varkens+in+Nood+onbetrouwbare+gesprekspartner
© Henk Riswick

Dit voorjaar beweerde actiegroep Varkens in Nood dat er ruim twee miljoen varkens illegaal gehouden zouden worden in Nederland. In samenwerking met RTL Nieuws trachtte Varkens in Nood de varkensboeren weg te zetten als frauduleus.


De POV liet van meet af aan weten dat de berekeningen van Varkens in Nood onmogelijk konden kloppen, maar de RTL Nieuws-redactie weigerde de POV inzage in het volledige rapport waardoor het niet mogelijk was de vinger precies op de zere plek te leggen.

'Schier onmogelijk'

De Redactie van RTL Nieuws liet de POV op de ochtend van de uitzending (21 januari) weten dat uit berekeningen van Varkens in Nood was gebleken dat er 2,3 miljoen varkens illegaal verbleven in Nederland. Volgens de POV was dit schier onmogelijk, het is überhaupt onmogelijk om niet geregistreerde varkens af te zetten in de markt of te exporteren.

'Wij wilden de berekening van Varkens in Nood daarom op juistheid checken, maar wij kregen die mogelijkheid niet van RTL Nieuws', stelt Janssen. 'Vlak voor de deadline kregen wij weliswaar eerst enkele oneven pagina's uit het rapport toegemaild en later werden daar een paar even pagina's aan toegevoegd. Maar de hoofdmoot van het rapport mochten wij niet inzien, ondanks dat wij daar flink op hebben aangedrongen.'

Janssen vervolgt: 'Als een journalist op deze wijze werkt, dan heeft hij maar één doel: ervoor zorgen dat de aangeklaagde partij zich niet goed kan verweren.' De POV is blij dat minister Schouten nu ook tot de slotsom komt dat de berekening van Varkens in Nood niet deugt.

Extrapolatie tot grote getallen

Varkens in Nood doet aannames op basis van verschillende gegevensbronnen, schrijft de POV in een reactie. Een kleine fout in de aannames leidt bij extrapolatie tot grote getallen.

Janssen: 'Dat is hier gebeurd.' Verder heeft Varkens in Nood verschillende databronnen met elkaar vergeleken, die niet geschikt zijn voor onderlinge vergelijking, bevestigt minister Schouten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer