POV stelt voorwaarden aan krimp varkenssector

De Nederlandse varkenshouderij accepteert krimp van het aantal varkensplaatsen met 1 tot 1,5 miljoen. 'Maar in ruil daarvoor willen wij meer toekomst voor bedrijven die doorgaan', zegt POV-voorzitter Linda Janssen.

POV+stelt+voorwaarden+aan+krimp+varkenssector
© Twan Wiermans

Janssen signaleert bij media en criticasters weinig vertrouwen in de warme sanering van de varkenshouderij. De verwachting die er is dat opgekochte varkensplaatsen worden opgevuld door groeiende bedrijven, noemt zij een absolute misvatting. 'Dit zal niet het geval zijn.'

Met de overheid worden harde afspraken gemaakt over de sanering. ' Wij vragen daarvoor echter wel dat de overheid ook haar afspraken nakomt en de belemmerende regelgeving die innovatie en verduurzaming tegenhoudt, wegneemt', geeft Janssen aan.

60 miljoen euro

Vorige week werd bekend dat het kabinet 60 miljoen euro extra vanuit de Urgenda-gelden uittrekt voor de herstructurering van de varkenshouderij. Dit komt bij de 120 miljoen euro die vorig jaar al was vrijgemaakt voor de herstructurering.

Dat geld wordt besteed aan het saneren van bedrijven die overlast veroorzaken voor hun omgeving. Naast dit bedrag wordt 80 miljoen euro innovatiegelden vanuit het Klimaatakkoord uitgetrokken voor innovatie en verduurzaming. Deze gelden zijn bedoeld voor de blijvende varkensbedrijven.

Juridische gaten

Om innovatie en verduurzaming mogelijk te maken, noemt de POV het wegnemen van belemmerende regelgeving noodzakelijk. Op dit moment, geeft de POV aan, is te veel regelgeving vastgelopen omdat er juridische gaten in blijken te zitten.

POV-voorzitter Janssen noemt onder meer de vergunningverlening voor innovaties op het gebied van mestverwerking, de stikstofregelgeving (PAS), de geurwetgeving (door de overheid getoetste luchtwassers die opeens niet meer blijken te voldoen) en de ontwikkeling van stalsystemen die emissies aanpakken bij de bron. 'Werken aan een beter milieu in de praktijk, wordt al gauw onmogelijk gemaakt door juridische en papieren obstakels. Daar is niemand mee gediend.De boer niet, de maatschappij niet en ook het milieu niet.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer