Varkenshouders bezorgd over leefbaarheid platteland

Nederland moet zorgen dat het platteland leefbaar blijft. Dat zegt POV-voorzitter Linda Janssen in reactie op de 60 miljoen euro die het kabinet extra beschikbaar wil stellen voor de warme sanering van de varkenshouderij.

Varkenshouders+bezorgd+over+leefbaarheid+platteland
© Huisman Media

'Als boeren stoppen, gaat geregeld gejuich op vanuit de samenleving. Mensen realiseren zich niet wat dit doet met de mensen op het platteland', benadrukt Janssen. 'Wij zien dat plattelanders de laatste jaren massaal het bijltje erbij neergooien, als gevolg van dit soort reacties. Mensen realiseren zich niet hoe hard boeren worden geraakt door de talrijke boodschappen die duidelijk maken dat zij niet gewenst zijn in ons land.'


De voorzitter van Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) noemt de ontwikkelingen op het platteland uiterst zorgelijk. Zo blijkt uit cijfers van wereldvoedselorganisatie FAO dat het Nederlandse platteland in hoog tempo ontvolkt. In 1990 woonden en werkten nog 4,7 miljoen Nederlanders op het platteland. Tegenwoordig zijn dat er nog maar 1,4 miljoen. 'Vooral de laatste paar jaar is het enorm hard gegaan.'

Vergrootglas

Stedelijke gebieden daarentegen breidden zich in rap tempo uit. In 1990 woonden 10,2 miljoen Nederlanders in stedelijk gebied, tegenwoordig zijn dat er 15,5 miljoen. 'Deze verschuiving heeft als gevolg dat er vanuit de samenleving een steeds grotere druk wordt gelegd op plattelandsbewoners, die worden op alle fronten onder het vergrootglas gelegd', geeft Janssen aan.

De steeds heftigere beweringen dat boeren Nederland onleefbaar zouden maken, doen haar enorm veel. Ze wijst op de stappen die zijn gezet om de emissies van ammoniak, broeikasgassen en geur terug te dringen en wat er is gedaan aan het verbeteren van dierenwelzijn.'En nu heeft de varkenssector opnieuw samen met de overheid de handschoen opgepakt om overlastsituaties aan te pakken.'

Extra geld

Janssen bevestigt de berichtgeving in de media dat het kabinet voornemens is 60 miljoen euro extra geld beschikbaar te stellen voor de herstructurering van de varkenshouderij. 'Dat geld komt bij de 120 miljoen euro die vorig jaar al werd toegezegd voor dit doel. We hebben met de overheid afspraken gemaakt over verdere verduurzaming en daarbij gaan sanering, innovatie en structuurverbetering, hand in hand.'

De POV-voorzitter is blij met het extra geld voor de herstructurering. 'Wij willen dat varkenshouders worden gewaardeerd. Daar werken wij hard aan. Juichen bij iedere varkenshouder die de pijp aan Maarten geeft, liefst met een trap na, dat is niet zoals wij in Nederland met elkaar zouden moeten omgaan. Boeren verdienen net als andere bevolkingsgroepen, steun van de samenleving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer