Dierenactivisten stelen biggen uit varkensstal

Animal Liberation Front plaatste eind juli een filmpje op YouTube. Daar is op te zien dat enkele zeer jonge biggen bij de moeder worden weggehaald en meegenomen.

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) veroordeelt deze daad en wil dat de daders hard worden aangepakt. De biggen werden meegenomen naar een woonhuis en kregen daar melk uit een fles te drinken. Volgens de POV is het buitengewoon onverantwoord om dergelijke jonge dieren bij hun moeder weg te nemen.

Op het filmpje is te zien dat de jonge biggen in konijnenhokken worden gezet. 'En aan hun gedrag is te zien dat de biggen op zoek zijn naar hun moeder', schrijft de POV op hun website. De POV vreest dat de biggen het niet gaan redden. Ze zijn te jong om het in deze fase van hun leven zonder moederzorg en -melk te kunnen stellen.

Koude leefomgeving

Bij dergelijke jonge biggen steken de voeding en verzorging bijzonder nauw. Voedingsfouten en een te warme of koude leefomgeving leiden onmiddellijk tot problemen met de gezondheid en een groot risico op sterfte. In de Achterhoek werden omstreeks dezelfde tijd zeer jonge biggen aangeboden aan de Dierenambulance.

Deze liet de aanbieder weten dat de dieren nergens plaatsbaar zijn, omdat deze geen oormerk hadden en de herkomst niet traceerbaar is. De POV vermoedt dat het hier gaat om de biggen die kort ervoor zijn ontvreemd uit de stal. Waar de diertjes nu zijn en of ze nog leven, is niet bekend.

Goed bekijken

De POV heeft vorige week contact opgenomen met de politie, die de zaak serieus neemt. De POV onderzoekt de zaak ook zelf en is op zoek naar de boerderij waar de dieren zijn ontvreemd. Varkenshouders worden verzocht het filmpje goed te bekijken en bij de POV te melden als ze de stal herkennen. De POV wil dat de daders hard worden aangepakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer