%27En+morgen+wordt+het+nog+mooier+weer%27
Column
© Mike Schellart

'En morgen wordt het nog mooier weer'

Misschien ben ik de enige, maar ik verbaas me altijd over het weerbericht op de radio.

Tijdens het melken staat hier altijd de radio aan en daardoor hoor ik vaak het weerbericht. Als dat wordt verteld door een officiële weerman of -vrouw is daar niet vaak wat op aan te merken.

Als het wordt voorgelezen door de normale presentator van het programma kan hij het vaak niet nalaten om zijn oordeel over het weer te geven, door het toevoegen van de woorden helaas en gelukkig. Ongeacht op welke zender de radio staat, is dat oordeel nog weleens anders dan het mijne.

Wat in de wereld is er nou mis met een temperatuur van 23 graden?

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Toen in juli het hitterecord sneuvelde en het pijn deed om mijn koeien zo'n last te zien hebben van de hitte, hoorde ik op de radio: 'Even dacht ik dat we de 41 graden zouden halen, maar dat bleek uiteindelijk toch te optimistisch.' En ook: 'Morgen blijft het droog, alleen helaas nog wel wat bewolking.' Terwijl hier het gras bruin is van de droogte. En als er dan eindelijk wat regen valt, is het volgens de radiopresentatoren morgen gelukkig weer droog.

Ik heb ook ooit met 35 graden op de trekker gezeten, terwijl ik op de radio hoorde: 'En morgen wordt het nog mooier weer'. Ze voorspelden dus 36 graden.

Een aantal dagen na het breken van het hitterecord hoorde ik dat het 23 graden zou worden. Het was op de radio, maar het zure gezicht van de man die het uitsprak kon ik zo voor me zien. Wat in de wereld is er nou mis met een temperatuur van 23 graden?

Mijn beleving van mooi weer is anders dan die van iemand die niet voor zijn inkomen afhankelijk is van de hoeveelheid gras en mais die groeit.

Ik weet ook wel dat iemand met een ijswinkel of een terras minstens zo afhankelijk is van het weer als een boer en het liefst elke dag zon heeft, om de simpele reden dat hij niets verkoopt als het regent.

Er zijn in Nederland meer mensen die belang hebben bij droog en zon dan bij groeizaam weer. En toch zouden we een temperatuur van (ver) boven de 30 graden anders moeten noemen dan mooi weer. Heet, bijvoorbeeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer