Wat+een+idioten+die+een+stal+bezetten
Column
© Mike Schellart

Wat een idioten die een stal bezetten

Kwaad waren we, mijn vrouw en ik, toen we hoorden over de stalbezetting in Boxtel door activisten van Meat the Victims, nu een maand geleden. Mijn vrouw heeft nog bijgedragen aan een bos bloemen voor het getroffen gezin. Meer konden we niet doen. De trekkeractie van Eline Vedder, #doesnormaal, als reactie op de stalbezetting was prachtig.

Een collega-melkveehouder wees me een paar maanden geleden op de column Komt een boerenzoon bij de activisten. Geschreven door, inderdaad, een boerenzoon, die naar een openbare lezing van Animal Rights ging en bij binnenkomst al uit de toon viel, toen hij een cappuccino bestelde met, oh gruwel, koemelk. Ik kan iedereen aanraden eens op de titel te googelen en de column te lezen. Het geeft een bijzondere kijk in de denkwereld van mensen zoals de stalbezetters uit Boxtel.

Het eerste wat opvalt, is hoe overtuigd de activisten zijn dat wat ze doen, moreel juist is en dat ze zich daarom zich niet aan de wet hoeven te houden. Op zich hebben ze een punt, als ze zeggen dat er situaties kunnen zijn waarbij het geweten zwaarder weegt dan de wet. Ik ben het alleen niet met hen eens dat een stalbezetting hiermee gerechtvaardigd is. Sterker nog, ik denk dat het gerechtvaardigd is om je te verzetten tegen mensen die door een slot te forceren je bedrijf op komen en daarmee een bedreiging vormen voor je gezin en alles wat je lief is.

Als je tegen een overmacht van tweehonderd tegen één staat en de politie doet niets tegen indringers op je eigen terrein, is het zelfs moreel verantwoord om zwaar geweld tegen hen te gebruiken. Het siert de getroffen varkenshouder dat hij rustig is gebleven. Ik weet niet of ik het had gekund.

Dat de Partij voor de Dieren geen zetel meer heeft in het Europees Parlement is ongetwijfeld een direct gevolg van de stalbezetting

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Ik ben benieuwd naar het juridische vervolg op de actie: komen de activisten ermee weg? Waarschijnlijk wel, helaas. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand een straf van betekenis heeft gekregen voor bijvoorbeeld het loslaten van nertsen of inbreken en filmen in een varkensschuur.

Dat de Partij voor de Dieren geen zetel meer heeft in het Europees Parlement is ongetwijfeld een direct gevolg van de stalbezetting van kort ervoor. Toch goed om te zien dat de standpunten van de activisten te extreem zijn voor de mensen die ze proberen aan te spreken.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer