Zo+op+de+man+spelen+is+misselijkmakend
Column
© Mike Schellart

Zo op de man spelen is misselijkmakend

Af en toe kijk ik op een online platform voor melkveehouders. Het is wel interessant om meningen te lezen als de landbouw in het nieuws is geweest. Het was me daar al vaker opgevallen dat er zelden een positief woord over LTO te lezen valt, maar de manier waarop er de laatste tijd op de man wordt gespeeld is misselijkmakend.

De LTO-bestuurders hebben geen capaciteiten, zitten er alleen voor de vergoeding en ze hebben met voorkennis hun stal op 2 juli 2015 propvol gehad. Met naam en toenaam worden ze de huid vol gescholden.

Hoe is het mogelijk dat onze vertegenwoordigers gemotiveerd blijven in het behartigen van onze belangen als ze door collega's zo door het slijk worden gehaald? En dat terwijl ze al in een onmogelijke spagaat zitten tussen de belangen van dierlijke en plantaardige productie, intensieve veehouderij en melkveehouderij, intensieve en extensieve melkveehouders en groeier en niet-groeier als ze wordt gevraagd om één geluid vanuit de landbouw.

Heb je bewijs dat iemand met voorkennis extra vee heeft gehouden om extra fosfaatrechten te krijgen? Doe aangifte, want voor zo iemand heb ik ook geen respect. Heb je geen bewijs, maar praat je alleen een ander na, houd dan alsjeblieft je mond. Je maakt je dan namelijk schuldig aan laster en dat is net zo strafbaar als handel met voorkennis.

We leven in een tijd waarin nuance geen plek meer lijkt te hebben

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Voor wie vindt dat het LTO-bestuur dik wordt betaald voor onkunde is er maar één advies: stel jezelf kandidaat. Als je werkelijk goed bent, kan het alleen maar beter worden. De taalfouten die de schrijvers op het forum maken zegt al wel veel over de capaciteiten van de meesten. De meeste mensen die verantwoordelijkheid dragen komen er al snel achter dat er geen makkelijke oplossingen zijn voor moeilijke problemen. De realiteit is dat we maar weinig zelf voor het zeggen hebben.

We leven in een tijd waarin nuance geen plek meer lijkt te hebben. Dat maakt het meer dan ooit noodzakelijk om een sterk gezamenlijk geluid vanuit de landbouw te laten horen. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat wij melkveehouders beter af zijn zonder belangenbehartiging. De mensen die het slecht met ons voor hebben zijn niet onze eigen vertegenwoordigers. Hen zwartmaken lijkt nergens op. Bah!

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer