Zomertijd+afschaffen%3F+Niet+in+mijn+naam
Column
© Mike Schellart

Zomertijd afschaffen? Niet in mijn naam

Laatst hebben we de klok verzet. Voor een van de laatste keren, zoals het lijkt, want er zijn plannen om Europees de zomer- en wintertijd af te schaffen.

Wat mij opvalt, is dat er in de discussie altijd wordt aangehaald dat boeren zo graag willen stoppen met het verzetten van de klok omdat hun koeien dan van slag raken. Dat vind ik een bijzondere stelling.

Ooit heeft een heldere geest bedacht dat het niet logisch is om te slapen, als het licht is en wakker te zijn als het donker is. Dat heeft geleid tot het systeem van zomer- en wintertijd, waardoor het dagritme beter aansluit bij de uren dat het licht is.

Op het moment dat de klok vooruit wordt gezet, is het inderdaad even wennen en die dag geven mijn koeien inderdaad minder melk. Een 24ste minder om precies te zijn. Als de klok wordt teruggezet, geven ze een 24ste melk meer. Het zal mijn koeien een rotzorg zijn of we de klok verzetten of niet, ze kunnen toch geen klokkijken.

Het zal mijn koeien een rotzorg zijn of we de klok verzetten of niet, ze kunnen toch geen klokkijken

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Mijn redenen om voor of tegen het verzetten van de klok te zijn, zijn niet anders dan die van niet-boeren. Omdat mijn kinderen veiliger bij daglicht naar school kunnen fietsen dan in het donker bijvoorbeeld.

Het is belangrijk dat de landbouwsector aangeeft dat het niet op zijn verzoek is als de zomertijd wordt afgeschaft. Als we niet oppassen, wordt het tegen ons gebruikt. We kunnen wachten op de reactie dat de klimaatdoelen of fosfaatnormen voor de landbouw wel wat strenger kunnen, omdat omwille van de boeren de zomertijd ook al is afgeschaft. Dat betekent wel wat inleveren, maar iets terugkrijgen dat me niet interesseert.

Eigenlijk is er maar één punt waar de hele discussie om draait: we zijn zo ver van de natuur af komen te staan dat het voor ons dagritme niet meer uitmaakt of het licht of donker is. Laat het dan ook daarom gaan en haal niet de boeren erbij als argument.

Ik heb nog nooit een colonne trekkers naar Brussel zien rijden om te demonstreren voor het afschaffen van de zomertijd en dat zal ook nooit gebeuren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer