De+top+100+van+FrieslandCampina+in+de+melkstal
Column
© Mike Schellart

De top 100 van FrieslandCampina in de melkstal

Vorige week heb ik twee leidinggevenden van FrieslandCampina op bezoek gehad tijdens het melken, net als twee andere melkveehouders uit Spankeren en in totaal vijftig boeren uit de wijde omgeving.

De top 100 van leidinggevenden van FrieslandCampina vergaderde een paar dagen in Nederland op een locatie niet ver bij ons vandaan. Op uitnodiging van de districtsraad van FrieslandCampina stond op hun agenda het meehelpen tijdens het melken bij een lid en daar ook ontbijten.

Zo kon het dus gebeuren dat om 6 uur 's ochtends een Nederlandse man en een Chinese vrouw mijn erf op reden om bij mij tijdens het melken aanwezig te zijn.

Ik zou hun niet aanraden om er hun beroep van te maken, maar ze hebben erg hun best gedaan om zelf koeien te melken en we hebben het alle drie erg leuk gevonden.

FrieslandCampina is zo groot en zo internationaal dat het goed is om de top van het bedrijf mee te nemen naar de basis

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Tijdens het melken en het ontbijt hebben we volop de dingen kunnen bespreken die ons bezighouden. En mijn grootste angst, een directeur van FrieslandCampina die een koe met antibiotica in de tank melkt, is me bespaard gebleven.

Het was goed dat ze er waren. FrieslandCampina is zo groot en zo internationaal dat het goed is om de top van het bedrijf mee te nemen naar de basis: de koe en het lid. Dan is het leuk om te merken dat ook de vrouw die verantwoordelijk is voor personeelszaken in China, zich er erg van bewust was dat FrieslandCampina eigendom is van de boeren.

Na afloop heb ik andere boeren gesproken die ook mensen hadden ontvangen en bij iedereen was er hetzelfde enthousiasme als bij mij: het gevoel dat we allemaal samenwerken aan het halen van een zo hoog mogelijke melkprijs.

Ik geloof ook werkelijk dat het helpt bij de verkoop van babyvoeding in China of PlanetProof-zuivel in Nederland dat de mensen die het moeten doen, een keer in de melkput hebben gestaan.

Dat we het gezellig hadden bij het ontbijt, bleek uit de vraag van mijn dochter van vier: 'Komen die meneer en die mevrouw morgen weer hier?' En toen ze daar het antwoord 'nee' op kreeg: 'Vanmiddag dan?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer