Frustratie+om+ambtelijke+molens
Column
© Mike Schellart

Frustratie om ambtelijke molens

Bijna anderhalf jaar geleden heb ik een column geschreven over mijn plannen voor een dierenbegraafplaats. We hadden toen een omgevingsvergunning ervoor aangevraagd en het leek een formaliteit dat ik die zou krijgen.

Ik heb verschrikkelijk veel positieve reacties op de column en uit de buurt gekregen. Inmiddels is de vergunning verder weg dan anderhalf jaar geleden.

Een dierenbegraafplaats is zo specifiek en zo zeldzaam dat het niet is opgenomen in het bestemmingsplan. De omgevingsvergunning die we toen, in overleg met de gemeente, hebben aangevraagd, was een vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan: sneller en minder duur dan een bestemmingsplanwijziging. Deze aanvraag heb ik laten doen door een adviseur, die mij ook een flinke rekening stuurde.

Na de aanvraag heeft de gemeente er nog eens over nagedacht en besloten dat er toch een bestemmingsplanwijziging moest komen. Reactie van de gemeente: trek de aanvraag maar in.

Het maakt me zo moe dat het hele traject zo verschrikkelijk langzaam gaat.

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

De volgende stap was een intentieverklaring van de gemeente met daarin alle voorwaarden waaraan moest worden voldaan voor die bestemmingsplanwijziging. Er was mij beloofd dat die verklaring na een week zou komen. Het werd acht maanden, voordat we de definitieve intentieverklaring hadden.

Dat is waar we nu zijn. In de intentieverklaring staan allerlei voorwaarden waar we aan moeten voldoen. Een ervan is het laten uitvoeren van een onderzoek op niet gesprongen explosieven. Begrijpelijk omdat we bij een spoorlijn zitten die in de oorlog is gebombardeerd, maar de dierenbegraafplaats komt op een plek waar een paar jaar geleden nog een varkensschuur stond. Daar liggen echt geen explosieven.

Het maakt me zo moe dat het hele traject zo verschrikkelijk langzaam gaat. Wie doet de gemeente nou tekort door mij gewoon een vergunning te verlenen? Ons land gaat kapot door trage procedures en tegenwerking van de overheid. Hoeveel goede ideeën zullen er wel niet zijn afgeblazen, doordat het momentum er niet meer was of de financier zich terugtrok omdat het te lang duurde?

In onze milieuvergunning staat dat er 's nachts wel melk mag worden opgehaald, maar alleen als de RMO-chauffeur de radio uitzet voor hij het erf op rijdt. Welke idioot bedenkt zoiets? Er zijn te veel regels en er is te weinig gezond verstand.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer