Volgende maand duidelijkheid oorzaak stikstofcijfers

Er komt volgende maand duidelijkheid over de oorzaak van de stikstofuitstoot. Dat meldt vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij vrijdag in de studio van Nieuwe Oogst TV.

Volgens Meulenbroeks is het te vroeg om te zeggen wat de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) betekenen voor de melkveehouderij. Om die beter te kunnen interpreteren, maakt hij in ketenverband eerst een grondige analyse voor na te denken over eventuele maatregelen.

Het CBS maakte vorige week de stikstofcijfers bekend. Het betreft voorlopige cijfers over de periode 1 januari tot en met 31 december 2018. De definitieve cijfers worden in de zomer gepubliceerd. De cijfers kunnen daarbij nog enkele procenten hoger of lager uitvallen, geeft het planbureau aan.

Plafond

Uit de CBS-cijfers blijkt dat de stikstofuitscheiding in de melkveehouderij onvoldoende is gedaald, waardoor die boven het plafond uitkomt. In een reactie noemde landbouwminister Carola Schouten de overschrijding van het stikstofproductieplafond 'problematisch', aangezien Nederland door de Europese Commissie er aan gehouden wordt dit plafond te handhaven.

'Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden', schrijft zij aan de Kamer. Meulenbroeks zegt dat een nieuwe generieke korting op fosfaatrechten voor LTO Melkveehouderij onbespreekbaar is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer