%27Het+is+belangrijk+dat+ieder+paard+een+goede+plek+krijgt%27
Interview
© Wikimedia

'Het is belangrijk dat ieder paard een goede plek krijgt'

Femke Hartendorf van boerderij Sinneveld in Santpoort was deelnemer aan de pilot 'Keurmerk Paard en Welzijn'. En met succes. Het keurmerk werd behaald.

Wat voor bedrijf heeft u?

'Een familiebedrijf met vleesvee, paarden en schapen. Deze takken worden hier al generaties lang gecombineerd. Mijn opa had voor de tweede wereldoorlog al paarden van de hoefsmid en de schillenboer in de kost.

Bij de huisvestingscheck was onder meer aandacht voor boxafmetingen, vers drinkwater en contact met andere dieren

Femke Hartendorf, veehouder in Santpoort

'Pas in de jaren zeventig kocht mijn vader de eerste trekker. Opa bleef nog met het paard werken. Gemiddeld stallen wij ruim twintig pensionpaarden en vijf fokpaarden.'

Waarom doet u mee aan de pilot?

'We hoorden over de pilot rond welzijn bij paardenbedrijven. Dierenwelzijn is voor ons altijd een belangrijk punt. Wie goed voor zijn dieren zorgt, krijgt daar veel voor terug. Denk aan gezondheid, geen stress en op een plezierige manier werken. Het is daarom belangrijk dat ieder paard een goede plek krijgt om te leven. Maar wanneer doe je het goed? Dit keurmerk is een mooie check om te zien dat we op dit gebied goed zitten.'

Hoe verliep de certificering?

'Twee inspecteurs bezochten ons bedrijf. De pilot was voor hen ook nieuw en het keurmerk moest nog vorm krijgen. Aan de keukentafel keken ze alle paspoorten na, waarbij er extra aandacht was voor een juiste vaccinatie. Vervolgens wezen ze steekproefsgewijs vijftien paarden aan waarvan alle details werden gecontroleerd, zowel bij het dier als bij hun paardenbox.

'Dit aantal is bij ieder bedrijf hetzelfde. Wij waren de kleinste deelnemer, dus best een behoorlijk percentage van onze paarden werden gekeurd. Bij de huisvestingscheck was onder meer aandacht voor boxafmetingen, vers drinkwater en contact met andere dieren.'


Alles was prima?

'Op zich was er niets mis met de boxafmeting van gemiddeld ruim 9 vierkante meter. Zeker ook omdat de paarden in de zomerperiode dag en nacht buiten lopen en in de winterperiode overdag. Wel vonden de inspecteurs een box voor een Shire aan de krappe kant.

'De Shire is inmiddels verplaatst naar een box geschikt voor een merrie met veulen. Die box was weer erg royaal voor de pony die daarin vertoefde. Waarom we dat niet eerder hebben gedaan? Soms lopen dingen zo, daar sta je niet bij stil.'

Blij met het resultaat?

'Een mooie erkenning en een goed visitekaartje voor ons bedrijf. Onze klanten vinden het ook fijn en het draagt daardoor bij aan een goede sfeer.'

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer