Voor+dat+geld+had+je+veel+bomen+kunnen+kopen
Column
© Henk Bouwman

Voor dat geld had je veel bomen kunnen kopen

Er gaat geen week voorbij of er zijn ik weet niet hoeveel dieren omgekomen door een stalbrand. Het is een intriest gebeuren en traumatisch voor alle getroffenen. De gevolgen zijn enorm.

In 1980 brandde de boerderij van onze buren af. Gelukkig waren er geen slachtoffers, maar de wekenlange stank en impact op de familie waren onbeschrijfelijk. Met regelmaat denk ik er nog aan. Alsof het gisteren was, zo staat het nog op mijn netvlies.

Om me heen zie ik een toenemende polarisatie als het gaat om het eten van vlees en de bio-industrie. Iedereen moet vrij zijn in zijn keuzes, maar is dat nog wel zo? Als ik de reclame van Wakker Dier zie over het kippenvlees dat supermarktketen Albert Heijn in de winkels verkoopt, dan gaan bij mij alle lampen op rood. Dit werkt erg stigmatiserend en bevordert dierenextremisme. Dat laatste moeten we te allen tijde voorkomen. Het levert alleen verliezers op.

Ik constateer ook dat als ik vee zou houden, ik overal camera's zou ophangen en het hek op slot zou doen. De deur stond bij elke boer altijd open, maar ik vrees dat die tijden definitief voorbij zijn. Dit is de tol die moet worden betaald vanwege de maatschappelijk belangstelling voor de bio-industrie en het vergroten van excessen die er zijn geweest. Excessen zetten de hele sector in een kwaad daglicht. Een bijna niet te repareren constatering.

Om me heen zie ik een toenemende polarisatie als het gaat om het eten van vlees en de bio-industrie

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Als je als organisatie tegen het dragen van bont bent, moet je die boodschap bij de consument aanprijzen. De nertsenhouder vult niet meer dan een stukje markt in en moet dat volgens geldende regels doen. Je verbiedt het in Nederland en vervolgens gaat de productie naar elders. Er verandert niets, maar als Nederlandse protestorganisatie vier je de overwinning. Hoe kortzichtig kun je zijn.

Te weten dat Wakker Dier de afgelopen jaren ongeveer 4 miljoen euro kreeg van de Postcodeloterij, kan ik alleen maar zeggen: wil je daar nog loten van kopen?

Greenpeace heeft al 70 miljoen euro van deze stichting gekregen. Toen ik, als vakgroepvoorzitter, de heren van Greenpeace in 2015 vroeg of ze samen met de boomkwekers in Nederland wilden optrekken om de wereld groener te krijgen, hadden ze geen belangstelling. Het geld gaat op aan actievoeren. Weet je hoeveel bomen je had kunnen kopen van dat geld?

Het broeikaseffect was bijna opgelost.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer