Dit+keer+wateroverlast
Column
© Henk Bouwman

Dit keer wateroverlast

In mijn vorige column schreef ik over het zoetwatertekort en de lange droge periode. Op 5 september werd het tegenovergestelde een feit. We werden verblijd met 150 millimeter binnen 10 uur.

Veel kwekerijen kwamen blank te staan, wegen werden afgesloten omdat er geen zichtbaar verschil was tussen sloot of weg. Kleine planten in pot gingen drijven. Planten in de vollegrond stonden soms meer dan twee etmalen onder water. Voor de meeste planten is dat dodelijk. Het tastbare resultaat zien we pas in het voorjaar.

Het waterschap had misschien sneller kunnen en moeten reageren, maar zulke buien blijven totaal onvoorspelbaar.

Ook op onze kwekerij kwamen bomen in het water te staan. Onze wilgjes hebben daar gelukkig geen last van. Helaas kwam het water ons kantoor binnenstromen. Een uurtje dweilen en het leed was geleden.

Die stropdassen willen alleen tegen zeer hoge premies verzekeren met een schadevrije voet van 30 procent

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

De schade in onze regio is niet te schatten, maar loopt al gauw op naar cijfers met zes nullen. Mijn getroffen collega's zullen de gevolgen zelf moeten dragen. Verzekeren is veel te duur geworden. Die stropdassen willen alleen tegen zeer hoge premies verzekeren met een schadevrije voet van 30 procent. De risico's zijn voor alle verzekeringsmaatschappijen te groot geworden.

De natuur geeft en neemt, is het motto. Bomen worden nog steeds gezien als luxeproducten. Geen overheid die zich om onze problemen zal bekommeren.

In het verleden heb ik de mogelijkheid geopperd voor belastingvrije reserves in de boekhouding. Daarmee kunnen we sparen voor calamiteiten voor onze niet te verzekeren bomen. Banken hebben die mogelijkheid wel, maar wij agrariërs staan onder aan de ladder. LTO, bijt je maar eens vast in deze opdracht. Jaco Geurts en collega's, een mooie klus voor jullie?

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is er geen sprake van klimaatverandering, maar de realiteit bewijst het tegendeel. Daarvan wordt iedereen pas doordrongen, als er voedselschaarste ontstaat. Dat zou zich wel eens sneller voor kunnen doen dan we nu denken. Stelt u zich eens voor dat Trump het zelf gaat meemaken. Ik ben benieuwd naar zijn reactie. Zou het 'fake news' worden?

Ondanks de wateroverlast wil ik de mensen van de samenwerkende waterschappen bedanken voor hun inzet. We zijn in onze regio goed door de droogte heen gekomen. Een topprestatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer