Europese+concurrentieslag
Column
© Henk Bouwman

Europese concurrentieslag

In Duitsland kunnen Europeanen voor drie maanden seizoensarbeid verrichten tegen speciale tarieven. Het netto uurloon voor de werknemer is praktisch hetzelfde als het bruto tarief van de werkgever. Hier wordt grif gebruik van gemaakt, het gaat om heel veel mensen. De Duitse economie is al jaren op stoom en heeft handjes tekort. Ja, handjes, want daar gaat het meestal om.

Deze werknemers zijn soms hele jaren aan het werk via deze seizoensconstructie. Er is tenslotte het hele jaar seizoenswerk. Prima voor de werknemers, maar ook voor de werkgevers!

In 2016 kreeg Duitsland voor het eerst een wettelijk minimumloon in de agrarische sector. Werkgevers hebben dat jaren tegen weten te houden. Merkel was gevoelig voor hun argumenten: het ging tenslotte ook om een flink stuk achterban. Dat helpt ook.

In Nederland zorgen de premieheffing, werkgeverslasten en verplichte toepassing van de cao bij seizoensarbeid voor een forse plus. Voor arbeidsintensieve teelten, zoals de glastuinbouw en boomkwekerij, brengt dat een concurrentieverschil van 5 euro en meer per uur.

Het wordt tijd voor de Verenigde Staten van Europa met gelijke uitgangspunten

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Dat gegeven heb ik weleens aangekaart bij Bleker toen hij nog staatssecretaris van Landbouw was, maar hij had er nog nooit van gehoord. Sindsdien is er nauwelijks iets veranderd in Duitsland. Ik ben bang dat ons kabinet hierover nog steeds onwetend is.

In Europa liggen de lonen nog steeds ver uit elkaar. De Oostbloklanden hebben minimumlonen die maar een kwart zijn van het rijke westen. In Oekraïne is het minimumloon zelfs maar een kwart van dat in de Oostbloklanden.

Mensen van buiten de EU mogen hier alleen werken als ze een tewerkstellingsvergunning hebben. Polen heeft een associatieverdrag met Oekraïne waardoor Oekraïners vrij in Polen mogen werken. Volgens een uitspraak van het Europese hof kunnen Oekraïners daardoor overal werken in de EU. Op die manier hoeft de werkgever geen werkvergunning meer aan te vragen, als de constructie maar via Polen gaat…

Eén Europa of 28 Europese landen met eigen regels? Ik vrees het laatste. Op dat gebied snap ik de Engelsen. Het wordt tijd voor de Verenigde Staten van Europa met gelijke uitgangspunten. Samenwerken aan een gezonde toekomst met elkaar en niet tegen elkaar.

Weer

 • Maandag
  27° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 12°
  20 %
Meer weer