Gif+of+medicijn%3F
Column
© Henk Bouwman

Gif of medicijn?

Het televisieprogramma Zembla kwam met een heftige uitzending over gif in babyluiers in het bollengebied. Eerst het positieve: onze meetapparatuur is tegenwoordig zo goed dat je na twee jaar nog kunt meten wat er voor middelen zijn gespoten op onze planten. Hulde aan de wetenschap. Tevens worden mensen zich steeds meer bewust van hun leefomgeving en maken zich daar terecht druk om.

Zembla stelt de wereld heel eenzijdig voor. Dit programma is in staat mensen op te hitsen tegen alles en iedereen die medicijnen gebruikt tegen plantenziektes. Zembla heeft gelijk als er gevaren aangetoond kunnen worden, maar de hetzerige manier waarop dat gebeurt en de volstrekt eenzijdige voorstelling van zaken zijn dieptreurig.

Een paar feiten: in de boomkwekerij is het in de afgelopen tien jaar gelukt de milieubelasting met bijna 95 procent te reduceren. Dat komt aan de ene kant doordat gewasbeschermingsmiddelen dankzij de farmaceuten steeds minder milieubelasting geven en aan de andere kant doordat kwekers steeds bewuster met de dure middelen omgaan. Een prestatie van formaat waar we nooit voor zijn bedankt, terwijl de vervuilende industrie, lucht- en scheepvaart bij lange na niet aan onze prestaties kunnen tippen.

Feit is ook dat de luchtkwaliteit op veel plekken in Nederland, door verschillende oorzaken, zeer slecht is en levens verkort. Deze luchtkwaliteit verdient veel meer aandacht. Kanker komt in Nederland veel meer voor dan in andere landen en het verband is door de wetenschap al lang geleden vastgesteld.

Zembla is in staat mensen op te hitsen tegen alles en iedereen die medicijnen gebruikt tegen plantenziektes

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

In een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2018 blijkt dat de hoeveelheid door mensen gebruikte medicijnen dat in het oppervlaktewater terechtkomt, bijna negenmaal zo veel is als de door agrariërs gebruikte medicijnen. Dat ben ik bij Zembla niet tegengekomen.

Stel je nu eens voor dat we als mensheid verplicht worden ons medicijngebruik met 95 procent te reduceren. Ik kan u verzekeren: dat gaat niet lukken. Ten eerste heeft de machtige farmaceutische industrie daar helemaal geen boodschap aan en ten tweede kunnen we onze pijnstillers en antidepressiva helemaal niet missen.

Ik had na Zembla wel een pilletje nodig, maar ik troost me met de gedachte dat, als ik in mijn vrije tijd ga vissen, ik absoluut geen depressieve vis aan de haak zal slaan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer