Onderbuikgevoelens+en+boerenverstand
Column
© Henk Bouwman

Onderbuikgevoelens en boerenverstand

Het instinct van de mens is aan de ene kant goed ontwikkeld, maar aan de andere kant zijn we het ook een beetje kwijtgeraakt. Gooi een aap in het water, verzuipen doet ie niet.

Wij mensen zijn dat instinctieve blijkbaar kwijt. Zelf ben ik meerdere keren bijna verdronken. Het is goed dat er een paar engelen op mijn schouder zaten, anders had u deze column niet gelezen. Wat op zich natuurlijk ook niet erg is: wat niet weet wat niet deert, tenslotte.

Wij mensen zijn zo enorm intelligent, we hebben onwaarschijnlijk veel uitgevonden. Toch zijn er een hoop momenten dat we onze hersens werkeloos laten. Wat is dat toch?

In Turkije lopen ze achter iemand aan die de vrijheden van het volk beperkt. In Engeland willen ze een brexit die de Engelsen veel geld kan kosten. In Nederland lopen ook heel wat mensen rond die graag uit de EU willen, terwijl wij als exporterend land juist groot zijn geworden van onze handelscontacten. De EU heeft, ondanks dat het veel heeft gekost, ons veel meer opgeleverd.

Wij mensen zijn zo enorm intelligent, we hebben onwaarschijnlijk veel uitgevonden

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Russen zijn gemiddeld blij met president Vladimir Poetin. In Amerika zijn ze blij met president Donald Trump. Nog wel, want hij zadelt volgende generaties op met een schuldenberg zo hoog als de Mount Everest. In China vinden ze president Xi Jinping ook een prima vent en als je dat niet vindt, ga je zonder proces de bak in. Veel keuze hebben ze daar niet.

Gekker moet het toch allemaal niet worden, lijkt me.

Maar hoe komt dat nu allemaal? Als amateurpsycholoog denk ik: hoe slimmer we met z'n allen worden, hoe meer onze onderbuikgevoelens de overhand krijgen.

Is ons instinct van het padje? Zwemmen moeten we tenslotte ook leren, terwijl we in de historie geen zwemles nodig hadden. Zou onze intuïtie zijn vernietigd door Facebook, Instagram en alle andere zooi die we in het dagelijks leven over ons heen gestort krijgen? Kunnen we geen onderscheid meer maken tussen fake news en echt nieuws?

Ik vrees het laatste. In dat geval staan we pas aan het begin van een heleboel ellende. Kunnen we in Nederland net zo worden gemanipuleerd als in genoemde landen?

Laten wij agrariërs (en uiteraard onze vertegenwoordigers) daarom maar gewoon ons fameuze boerenverstand blijven gebruiken. Dan kan de rest van de mensheid hier een voorbeeld aan nemen. Dan komt het hopelijk toch nog goed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer