Het+elektriciteitsnet+en+onze+kreupele+overheden
Column
© Henk Bouwman

Het elektriciteitsnet en onze kreupele overheden

Het kabinet wil een energietransitie, is scheutig met subsidies en toch zijn we het lelijkste jongetje van de Europese klas. We zijn het rijkste land van Europa, hoe kan dat?

Veel particulieren en bedrijven willen hierin investeren, maar zij lopen tegen onmogelijkheden aan. Het elektriciteitsnet is op veel plaatsen in Nederland, ook bij ons in Boskoop, niet zwaar genoeg om terug te kunnen leveren. Vooral de noordelijke en oostelijke provincies zijn hiervan de dupe.

Nu heeft ons bedrijf SDE-subsidie voor zonnepanelen toegezegd gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), maar we kunnen dat niet uitvoeren omdat onze netbeheerder, Liander, er niets meer bij kan hebben op het net. We hebben maar liefst negen netbeheerders in Nederland die allemaal eigendom zijn van gemeentelijke en provinciale overheden. Deze netbeheerders willen het net graag verzwaren, maar lopen tegen barrières op van verschillende overheden waaronder hun eigenaren.

Een extra verdeelstation kost al gauw vijf jaar proceduretijd vanwege de ingewikkelde regelgeving van diezelfde overheden. Tevens zeggen de eigenaren van deze netbeheerders dat er eerst geld moet worden verdiend om de mega-investeringen uit te kunnen voeren.

Dit kabinet en onze overheden willen helemaal geen energietransitie

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Ik word hier helemaal tureluurs van. Wel subsidie toezeggen, maar die vervolgens niet krijgen. Gelukkig kun je één jaar uitstel krijgen voor je subsidie, maar daar heb je ook niets aan omdat een netverzwaring veel meer tijd vergt.

Er ontstaat rechtsongelijkheid. Een bedrijf dat toevallig is aangesloten op een zwaar net, kan wel subsidie krijgen, terwijl als je gevestigd bent in een streek met een licht net, je dat wel op je buik kunt schrijven. Hierover schijnen al rechtszaken te zijn gevoerd. Kunnen we hier geen collectieve rechtszaak van maken? LTO, ik doe mee.

Het kabinet zwemt in het geld dat wordt overgehouden op de begrotingen. Je zou denken: ga dat zo snel mogelijk steken in de energietransitie, want het klimaat begint langzamerhand op hol te slaan. Nee, wat doet onze overheid; ze steekt 700 miljoen euro in een van de grootste luchtvervuilers, precies: KLM. Dit kabinet en onze overheden willen helemaal geen energietransitie. Stop maar met de klimaatdiscussie.

Er is geen wil en er is geen weg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer