Boomkwekerijdag+is+duit+in+promotiezakje
Column
© Henk Bouwman

Boomkwekerijdag is duit in promotiezakje

Al jaren wordt in de regio Boskoop de Open Kwekerijdag gehouden en afgelopen zaterdag was het weer zover. Enkele bedrijven binnen een straal van 300 meter zetten hun deuren open voor geïnteresseerden. Op die bedrijven werden tal van festiviteiten gehouden.

Sommige toeleveringsbedrijven zetten een standje neer en een aantal activiteiten van de sector was belicht. Er kwamen duizenden mensen op af, niet alleen uit de regio, maar ook van ver daarbuiten. Dit jaren terug gestarte initiatief gebeurt op een professionele manier. Tv-bekendheid Rob Verlinden deed de opening en de belangstelling was groot.

Ik was bij de opening van deze dag en al rondkijkend toch wel erg trots op deze happening en nog veel trotser op al die vrijwilligers die dit elk jaar mogelijk maken. Veel respect voor hun inzet. De glastuinbouw heeft Kom in de Kas en zo doen wij ook een duit in het promotiezakje. Goed voor de sector, goed voor de bedrijven zelf, maar ook leuk en interessant voor alle bezoekers.

Oud-boomkwekers toonden, afgewisseld met de nodige sterke verhalen, het vakmanschap van het enten en snoeien. Tussen de verschillende kwekerijen konden bezoekers gebruikmaken van elektrisch vervoer. Kwekers vertelden honderduit over hun product. Vele bekenden ontmoetten elkaar, er werd flink bijgepraat, het bijna afgelopen seizoen werd besproken en nog veel meer. Jong en oud zag je genieten.

Er is geen enkele sector die zo open en transparant werkt als de agrarische sector

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Op deze dag kwam ik erachter dat zeventig studenten uit het middelbaar en hoger beroepsonderwijs met projecten in onze regio bezig zijn, maar ook dat hbo'ers van buiten onze regio door deze projecten hier een baan hebben gevonden. 'Wijze mannen' hebben in het verleden het middelbaar en hoger tuinbouwonderwijs weggehaald uit Boskoop. Een jammerlijke keuze en dan is het dubbel zo leuk als het op deze manier weer een beetje terugkomt. Deze jongeren zorgen voor nieuwe ideeën.

In de agrarische sector staan de deuren bijna altijd open. We zijn van grote maatschappelijke en educatieve waarde. Er is geen enkele sector die zo open en transparant werkt als de agrarische sector. Dat moeten we ondanks de ellendige bezetting in Boxtel volhouden. Trots op wat we doen en wie we zijn.

Eerlijk gezegd heb ik daar het volste vertrouwen in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer