Toekomstbestendig erf kan eenvoudiger

Met zo eenvoudig mogelijke middelen je erf toch toekomstbestendig maken. De deelnemers aan het Drentse erfemissieproject 'Schoon Erf, Schoon Water Veenkoloniën' lijken het wel te zien zitten.

Toekomstbestendig+erf+kan+eenvoudiger
© Joost de la Court

De akkerbouwers die maandag afkwamen op een demonstratiemiddag van het project 'Schoon Erf, Schoon Water Veenkoloniën', kregen het neusje van de zalm te zien. Het erf van akkerbouwer Richard Scheeve in Nieuw-Weerdinge ligt er spic en span bij. Het complex met werktuigenschuur, bewaarloods en overkapte binnenplaats is gloednieuw. Het laatste deel werd begin dit jaar in gebruik genomen.

De installatie die Scheeve liet aanleggen om het spoelwater van zijn machines milieuverantwoord te verwerken, is simpel maar doeltreffend. Onder de kap van de binnenplaats ligt naast elkaar een tweevoudige spoelplaats: één voor het reinigen van grondbewerkings- en oogstmachines en één voor de veldspuit.

Die laatste kan daar ook worden gevuld met water uit eigen bron en de afvoer komt uit bij twee Phytobaccen achter de werktuigenloods. Daar kunnen de resten spoelwater veilig verdampen.

De regelgeving is onlangs minder streng geworden

Slibafvang

De afspuitplaats voor grondbewerkings- en oogstmachines is voorzien van een slibafvang en een vet- en olieafscheider, voordat het spoelwater naar het riool gaat. Leuk slimmigheidje: ook de dieselolietank is op de vloeistofdichte vloer geplaatst.

'Je richt je naar de regelgeving van dat moment. Maar ik wilde bij de aanleg zeker weten dat alles wat ik aanleg, toekomstbestendig is. Daarom heb ik vooraf overlegd met waterschap Hunze en Aa's wat daar voor nodig is', vertelt Scheeve. 'Zo heb ik zekerheid dat het goed is.'

Toetsen

Ieder investeringsplan dat wordt ingediend, wordt getoetst aan de huidige en toekomstige regels en ter goedkeuring voorgelegd aan het waterschap en de omgevingsdienst. Deelnemers worden daarin bijgestaan door onder anderen CLM-adviseur Luuk Lageschaar. Die meldt dat de regelgeving onlangs minder streng is geworden omdat het ministerie van I&W wijzigingen in toekomstig beleid naar voren heeft gehaald.

'Daardoor kan een vloeistofkerende vloer ook voldoen in plaats van een vloeistofdichte vloer, en zaken als verplicht bodemonderzoek en certificering vervallen.'

Slechte oogsten

De deelnemers aan de bijeenkomst lijken wel oren te hebben naar het verhaal van Lageschaar. 'We hebben nu twee slechte aardappeloogsten op rij, dus dat maakt investeringen als deze moeilijker', merkt een van hen op.

Andere telers zien hun subsidies graag samengevoegd als ze ook samen een spoelplaats aanleggen. Dat is ook onderwerp van overleg, meldt projectbegeleider Bianca Domhof van Projecten LTO Noord.

Subsidie

Via dit project kunnen nog zo'n 35 deelnemers in het Drentse werkgebied van waterschap Hunze en Aa's 40 procent subsidie krijgen op hun bovenwettelijke investeringen tot een maximum van 14.000 euro. Ze moeten dan wel voor 1 mei 2021 hun maatregelen hebben afgerond.

'Wacht niet te lang met aanmelden, anders gaat de tijd dringen', geeft Domhof mee. In het Groningse deel van de Veenkoloniën en Westerwolde loopt ook een traject.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer