Noord-Drenthe aan zet voor schoner erf

In het Drentse deel van het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest is woensdag de aftrap gegeven voor het project 'Schoon Erf, Schoon Water' voor zowel akkerbouwers als melkveehouders. Het project valt onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).

Noord%2DDrenthe+aan+zet+voor+schoner+erf
© Harry Tielman

Boeren en tuinders hebben in de afgelopen jaren grote slagen gemaakt in het verminderen van emissies van zowel nutriënten/mineralen als van gewasbeschermingsmiddelen. Zo is de emissie van verschillende stoffen naar het oppervlaktewater teruggedrongen en is het bewustzijn rond het omgaan met gewasbeschermingsmiddelen sterk toegenomen.

Ondanks alle inspanningen worden bij metingen van de kwaliteit van het oppervlaktewater toch nog regelmatig te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aangetroffen. Beide kunnen onder andere door afspoeling vanaf het verharde erf in het oppervlaktewater terechtkomen.

Waterkwaliteit

Erfemissie is schadelijk voor de waterkwaliteit. Daarom is er nu ook in Drenthe, in het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest, een project 'Schoon Erf, Schoon Water' voor zowel akkerbouwers als melkveehouders.

De formele start van het project was woensdag op het akkerbouwbedrijf van Erik Emmens (rechts op de foto) in Zeijen. Hij vertelde welke plannen hij heeft voor het verminderen van zijn erfemissie. Onder anderen Carla Alma, bestuurder bij Waterschap Noorderzijlvest, en voorzitter Hans Mentink van LTO Noord-afdeling Noord Drenthe schetsten daar het belang van het project.

Deelname

Melkveehouders of akkerbouwers in het Drentse werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest die met erfafspoeling of met gewasbeschermingsmiddelen op het erf te maken hebben, kunnen deelnemen aan dit DAW-project dat erop is gericht om erfemissie te voorkomen. Ze krijgen gratis advies over welke maatregelen ze kunnen nemen om aan de gewenste situatie te voldoen.
Voor deze maatregelen is subsidie beschikbaar tot een maximum van 1.000 euro per onderneming. Er is ruimte voor maximaal zeventig melkveehouders en dertig akkerbouwers. Aanmelden kan hier.

Drentse Veenkoloniën

Onlangs is ook in de Drentse Veenkoloniën het project 'Schoon Erf, Schoon Water' gestart. In dit project gaan akkerbouwers en loonwerkers in het beheergebied van Waterschap Hunze en Aa's van het Drentse deel van de Veenkoloniën aan de slag met het verminderen en voorkomen van erfemissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer