%27Vloer+op+erf+moest+gewoon+worden+aangepakt%27
Achtergrond
© Persbureau Noordoost

'Vloer op erf moest gewoon worden aangepakt'

Vol scheuren, veel gaten en niet meer goed schoon te maken. Het erf van melkveemaatschap Jaarsma-Feenstra in Vegelinsoord kon wel een opknapbeurt gebruiken, ook met het oog op afspoeling van emissies. Over een oppervlakte van ongeveer 1.400 vierkante meter ligt nu een strakke asfaltvloer. 'De toplaag is weer spic en span.'

'Grote stukken zijn verzakt. We boeren hier op veengrond en die werkt altijd.' Melkveehouder Henk Jaarsma schetst de oorzaak van de scheuren in de verharding rondom de boerderij. 'Het moest gewoon worden aangepakt. De vloer was slecht en dan is die ook niet meer schoon te krijgen.'

Asfalteerders waren drie dagen met de klus bezig. Eerst zijn slechte plekken in de onderlaag opgevuld en versterkt. Vervolgens is de nieuwe toplaag gelegd. Bewust is voor asfalt gekozen. Volgens de agrariër uit Vegelinsoord was beton vanwege de lange uithardingstijd eigenlijk nooit een optie. 'De melkveehouderij moet wel blijven draaien. Iedere dag moeten we in de stal zijn.'

Subsidie van 1.000 euro

De aanpak van het erf kwam in een stroomversnelling na een bijeenkomst die vorig jaar in het kader van het project Schoon Erf, Schoon Water werd bezocht. Voor de investering in vernieuwde asfaltverharding kwam de maatschap als deelnemer aan Schoon Erf, Schoon Water in aanmerking voor een subsidie van 1.000 euro. Op een totale investering van rond de 30.000 euro is dat volgens Jaarsma 'mooi meegenomen'.

Gemeente De Fryske Marren draagt ook een deel van de kosten. 'In eerste instantie zouden we het project zelf financieren, maar onze aannemer Joost Visser wees ons op het aandeel van de gemeente. Er loopt namelijk een openbare weg over ons erf. De stal staat aan de andere kant', aldus Jaarsma.

Met de nieuwe erfverharding kan de melkveehouderij weer jaren vooruit. Jaarsma zit samen met dochter Hermien en schoonzoon Kees Feenstra in een maatschap. Ze melken honderdvijftig koeien. Op 4 kilometer afstand is nog een locatie, waar jongvee staat.

Bedrijfsadviesbezoek

Het waardevolste van het project is volgens de melkveehouder het bedrijfsadviesbezoek. 'Ter plaatse wordt door de adviseurs de situatie bekeken en aangegeven waar verbeteringen mogelijk zijn. Een nieuwe asfaltvloer wordt uiteraard toegejuicht. De deskundigen geven adviezen over de plekken waar bijvoorbeeld afvoerputjes moeten komen.'

Voorkomen van afspoeling van perssappen uit de maisbult en kuilen is voor de melkveehouderij een aandachtspunt. 'Daarvoor moet de sleufsilo worden vervangen. Dan nemen we ook de aanleg van een nieuwe vloer met een speciaal perssapputje mee', zegt Jaarsma.

'Maar een nieuwe silo is natuurlijk een kostbare zaak. Ook al vinden wij dat wenselijk, voor die investering moeten we nog even sparen.' Als alternatief wordt gehakseld stro onder de mais gelegd. 'Daarmee worden perssappen opgevangen. De adviseurs vonden dat een prima tijdelijk alternatief.'

Schoon Erf, Schoon Water
Schoon Erf, Schoon Water is een initiatief van Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, LTO Noord, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Agrarische Jongeren Fryslân (AJF). Vanuit het Activiteitenbesluit Milieubeheer mogen melkveehouders geen perssappen of vervuild hemelwater lozen op het oppervlaktewater. Om de eisen naar het erf te vertalen en te kijken welke maatregelen op goedkeuring van het waterschap kunnen rekenen, is het project in 2016 gestart. 'In 2017 kwam het echt op stoom. Er zijn nu een kleine 1.650 deelnemers, waarvan er inmiddels ruim 1.100 zijn bezocht door de adviseurs', legt Bianca Domhof van Projecten LTO Noord uit. Het project loopt nog tot eind 2020. Binnenkort gaat ook voor akkerbouwers in Friesland een soortgelijk project van start.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer