Project erfemissie succesvol afgesloten

Waterschap Drents Overijsselse Delta is tevreden over de resultaten van project 'Schoon erf, schone sloot'. Veertien bloembollentelers lieten een erfemissiescan uitvoeren en namen maatregelen.

De scans brachten bij de telers uit Drenthe en Overijssel in kaart waar en wanneer resten gewasbeschermingsmiddelen vanaf het bedrijf in het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Dion Veninga van Veninga Hijken Bloembollen weet dat het bedrijf in de afgelopen jaren de erfemissie goed heeft aangepakt. 'Bij ons wordt al het water van zowel de spoelmachines als de spuitplaats opgevangen en naar ons bassin gepompt. Om uiteindelijk te worden hergebruikt. Het water dat op het bedrijf is, blijft ook op het bedrijf.'

Goed voor imago

Bestuurder Henk Oegema van Waterschap Drents Overijsselse Delta is een tevreden man. 'Ik vond dit een mooie samenwerking tussen waterschap, provincie, brancheorganisatie KAVB en adviesbureau CLM. Uit de scans bleek dat sommige telers de zaakjes goed voor elkaar hebben. Anderen hadden nog wel wat verbeterpuntjes.'

Maar daar gaan de ondernemers ook direct mee aan de slag, geeft Oegema aan. 'Ook zij weten donders goed dat de bloembollenteelt een imago heeft dat wel een positieve tintje kan gebruiken. En dan is dit een mooie stap.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer