Waterkwaliteit polder Berkel aangepakt

Het Hoogheemraadschap van Delfland start haar Gebiedsgerichte Aanpak voor een betere waterkwaliteit ook in het glastuinbouwgebied van Polder Berkel.

Waterkwaliteit+polder+Berkel+aangepakt
© Koen van Wijk

Deze locatie in Berkel en Rodenrijs is het 15e glastuinbouwgebied waar Delfland samen met de ondernemers, Milieudienst Rijnmond (DCMR), gemeente Lansingerland en Glastuinbouw Nederland aan de slag gaat met het verbeteren van de waterkwaliteit volgens deze beproefde methode.

De aanpak is in het leven geroepen omdat in glastuinbouwgebieden worden nog altijd stoffen gemeten in het oppervlaktewater die slecht zijn voor de kwaliteit van het water in sloten, vaarten en (zwem)plassen.

Meetnet

In de polder van Berkel houdt Delfland het water de komende periode 24 uur per dag 7 dagen per week in de gaten met een fijnmazig meetnet. Ook worden extra bezoeken gebracht aan glastuinbouwbedrijven en worden de tuinders geïnformeerd over de metingen.

De ondernemers van de polder van Berkel zijn op 4 september uitgenodigd voor een informatieavond. In andere polders heeft deze aanpak goede resultaten opgeleverd: schoner water en meer waterbewuste ondernemers.

Overschrijdingen

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de kwaliteit van het water. In glastuinbouwgebieden zijn dat gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die vanuit de kassen in het water komen. Als het goed is, zijn alle kassen aangesloten op het riool. Lozingen en lekkages op het oppervlaktewater zouden dus niet meer moeten voorkomen.

Delfland gaat samen met Glastuinbouw Nederland, gemeente Lansingerland en de Milieudienst Rijnmond (DCMR) aan de slag om de waterkwaliteit te verbeteren. Zij sporen gericht lozingen en zogenaamde lekstromen op. In de aangrenzende polder van Bleiswijk vindt dezelfde aanpak plaats door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer