Hoogheemraadschap: cijfers waterkwaliteit Bleiswijk positief

Door het terugdringen van lozingen zorgen glastuinders in het noordelijk deel van Bleiswijk voor minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater.

Dat blijkt uit cijfers die hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard met de ondernemers heeft gedeeld. De verbeteringen zijn vooral te danken aan nauw contact tussen handhavers en tuinders. 'Dit zijn positieve cijfers. Je ziet dat de poldergerichte aanpak een functie heeft', reageert voorzitter Theo Ammerlaan van LTO Noord Midden Zuid-Holland.

In de 'gebiedsgerichte aanpak' werken het hoogheemraadschap, gemeente Lansingerland en Glastuinbouw Nederland samen aan de terugdringing van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater. 'Veel lozingen gebeurden onbewust, vanwege oude afvoerpijpjes en verborgen aansluitingen die niet goed afstroomden. Zulke situaties zijn door gesprekken tussen handhavers en ondernemers ontdekt en opgelost', weet de voorzitter.

Uitrollen

Na de gebiedsgerichte aanpak in het noordelijk glastuinbouwgebied van Bleiswijk wil het waterschap de aanpak uitrollen in het zuidelijk deel en Bergschenhoek. 'In het noordelijk deel ligt ook de collectieve zuiveringsinstallatie Aqua ReUse, waarvoor het gebied al aangepakt was. Ik ben daarom benieuwd of het beeld in het zuidelijk deel erg anders is', geeft Ammerlaan aan.

Je ziet dat de poldergerichte aanpak een functie heeft

Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard controleert het water op ongeveer tweehonderd gewasbeschermingsmiddelen. Per maand worden op de meeste meetpunten daarvan een á twee normoverschrijdingen aangetroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer