Engelse+import+groente+en+fruit+naar+record
Nieuws
© Vidiphoto

Engelse import groente en fruit naar record

De importwaarde van groente en fruit van het Verenigd Koninkrijk (VK) is ondanks de naderende brexit nog nooit zo hoog geweest, meldt de Rabobank.

De zelfvoorzieningsgraad van het VK voor groente is in 2018 gedaald naar 53 procent. Een jaar eerder was dit percentage nog 57. Op het terrein van fruit is het land voor 16 procent zelfvoorzienend. 'Het VK blijft dus sterk afhankelijk van import', concludeert de bank.

Hogere prijzen

De prijzen van verse producten in het VK zijn het afgelopen jaar gestegen. 'Dat is af te leiden uit het feit dat de daling van het volume relatief groter is dan de neergang van de productwaarde', schrijft de Rabobank.

De waarde van de in het VK geproduceerde groente is in 2018 met 0,5 procent gedaald naar 1,4 miljard Britse ponden, terwijl het volume met 12 procent omlaag ging. De teruggang was zichtbaar bij vollegrondsgroenten (0,5 procent) en glasgroenten (0,6 procent). De oogst van ui en kool was vooral lager als gevolg van de droogte. Volgens de Rabobank had Brits fruit ook te kampen met de droogte: het volume liep met bijna 9 procent terug en de productiewaarde met 0,6 procent.

Sierteelt

In de sierteelt daalde de waarde van de binnenlandse productie met 1,8 procent. Daarentegen nam de importwaarde van sierteeltproducten met 7,7 procent toe. Nederland had een aandeel van 75 procent in de Britse import, stelt de bank. 'Dit geeft aan dat ook in de sierteelt de handelsrelaties met het VK zijn geïntensiveerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer