Britse grens dicht voor eikenbomen

Vanwege de kans op verspreiding van de eikenprocessierups, sluit het Verenigd Koninkrijk op zeer korte termijn zijn grenzen voor eikenbomen vanuit alle lidstaten van de Europese Unie.

Britse+grens+dicht+voor+eikenbomen
© William Hoogteyling

Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het verbod geldt voor alle bomen van het geslacht Quercus, met uitzondering van Q. suber, met een omtrek van meer dan 8 centimeter op 1,20 meter hoogte. Voor deze bomen mag geen plantenpaspoort met de code ZP-a16 worden afgegeven.

De exacte ingangsdatum voor het exportverbod is volgens NVWA nog niet bekend. Met deze maatregel willen de Britten verdere verspreiding van de eikenprocessierups voorkomen. Dit plaaginsect komt nu nog slechts op beperkte schaal voor in het Verenigd Koninkrijk.

Meerdere vondsten

Nu nog geldt de voorwaarde dat eikenbomen alleen mogen worden geïmporteerd als ze vrij zijn van eikenprocessierupsen. Afgelopen weken hebben Britse fytosanitaire autoriteiten echter meerdere vondsten gedaan van rupsen op bomen die dit jaar geleverd zijn vanuit Nederland.

De geïmporteerde bomen zijn afkomstig van zeven Nederlandse handelsbedrijven, meldt NVWA. Omdat de vondsten vooralsnog alleen gedaan zijn op grotere laanbomen, gelden daarvoor ook de aangescherpte eisen. Kleinere bomen, inclusief bos- en haagplantsoen, mogen nog wel worden geïmporteerd.

Terughoudend zijn

NVWA adviseert Nederlandse kwekers en handelaren om terughoudend te zijn met de export van grotere eiken naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland. En om bij kleiner plantmateriaal goed op te letten dat de bomen schoon zijn. Dit sluit aan op de aanbeveling van de LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, van ruim een week geleden.

Als bij een inspectie in het Verenigd Koninkrijk een eikenprocessierups wordt aangetroffen, dan worden alle plantbomen uit de betreffende partij getraceerd en vernietigd. Dit is binnen de wetgeving van de EU een gebruikelijke maatregel bij vondsten van quarantaineorganismen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer