BSE-geval ontdekt in Schotland

In Schotland is een geval van BSE ontdekt op een boerderij in Aberdeenshire. Het is het eerste geval in drie jaar in Groot-Brittannië.

BSE%2Dgeval+ontdekt+in+Schotland
© Pixabay

Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE) dook voor het eerst op in Groot-Brittannië in 1986. De ziekte tast het centrale zenuwstelsel van het besmette dier aan, wat tot de dood kan leiden. Sinds 2001 worden in Nederland alle runderen bij de slacht gecontroleerd op BSE.

In Schotland is de ziekte tien jaar geleden voor het laatst vastgesteld. Rondom de boerderij in het oosten van Schotland is een quarantainezone ingesteld.

Creutzfeldt-Jakob

In de jaren negentig raakten 180.000 koeien in Groot-Brittannië besmet. 4,4 miljoen koeien werden uit voorzorg geslacht. BSE zou de hersenziekte Creutzfeldt-Jakob in de hand werken.

Britse media melden dat de constatering van de zieke op een ongelegen moment komt, nu er sinds een paar maanden weer Brits rundvlees naar China gaat. De grens was twintig jaar gesloten. De uitbraak zal ook invloed hebben op de brexitonderhandelingen en de daaraan gerelateerde onderhandelingen met de Verenigde Staten over Brits rundvlees.

Gestorven

Tussen 1997 en 2007 zijn in Nederland drie mensen overleden aan de variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob die ontstaat door het eten van BSE-besmet rundvlees. Dat zeggen pathologen van het UMC Utrecht. Wereldwijd zouden ruim tweehonderd mensen aan die hersenziekte zijn overleden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer