Kans+op+wanordelijke+brexit+neemt+toe
Nieuws
© Twan Wiermans

Kans op wanordelijke brexit neemt toe

De kans op een wanordelijke brexit neemt toe nu minister Theresa May opstapt als premier van Groot-Brittannië. Daarvoor waarschuwt ABN Amro.

De bank spreekt van een 'brexitalarm voor het bedrijfsleven'. De kans dat er een uittreding komt zonder handelsafspraken, is behoorlijk toegenomen. ABN Amro wijst erop dat de samenstelling van het parlement niet verandert. In dat parlement was tot nu toe voor geen enkele optie een meerderheid te vinden.

Het kan volgens ABN Amro enkele maanden duren voordat May wordt opgevolgd. Al die tijd kan er niet aan een nieuw plan worden gewerkt voor de brexit.

Bewustwordingscampagne

Groot-Brittannië is voor veel Nederlandse bedrijven in de agrifoodsector na Duitsland het grootste exportland. De Nederlandse overheid gaat niet opnieuw een brexitbewustwordingscampagne opzetten. In plaats daarvan is het de bedoeling dat de brancheorganisaties via een-op-eengesprekken bedrijven waarschuwen voor de consequenties van een harde brexit.

In september en oktober komen er oefensessies waarin ketenpartners onder leiding van gespecialiseerde ambtenaren fictief gaan importeren en exporteren alsof het de eerste dagen na een wanordelijke brexit zijn.

Rotterdamse haven

Volgens ABN Amro kiezen Britse inkopers van exotische vruchten nu al vaak voor Rotterdam als eerste aankomsthaven. De fytosanitaire keuringen duren in Rotterdam maar een halve dag, tegen soms wel drie dagen in de Britse zeehavens. Nederland is qua import en export beter voorbereid op een brexit dan Groot-Brittannië.

Deze aanzuigende werking van Rotterdam kan nog groter worden. Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrezen dat er in oktober alsnog problemen kunnen gaan ontstaan bij de ferryterminals, weet de bank.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer