Britse aardappelproductie daalt 5 procent

De aardappeloogst voor Groot-Brittannië in 2016 wordt geraamd op 5,22 miljoen ton. De Britse aardappelproductie is daarmee 5 procent lager dan vorig jaar en 8 procent lager dan het tienjarige gemiddelde.

Britse+aardappelproductie+daalt+5+procent
© Koos van der Spek

Dat blijkt uit cijfers van Agriculture and Horticulture Development Board Potatoes (AHDB), de Britse belangenorganisatie voor de aardappelsector, op basis van steekproeven.

De kleinere aardappeloogst wordt vooral veroorzaakt door de lage productie per hectare. Die daalde afgelopen jaar van gemiddeld 49 ton naar 44,9 ton per hectare. Het areaal was met 116.000 hectare wel 4 procent meer dan in het teeltjaar 2015.

Volgens AHDB Potatoes zijn de lagere opbrengsten een gevolg van het moeizame groeiseizoen. De organisatie meldt dat de verschillen per regio vrij groot zijn. Met name in Schotland waren de gemiddelde opbrengsten aanmerkelijk hoger dan in de Engelse teeltregio's.

Spanning op aardappelmarkt

AHDB Potatoes wijst erop dat vorig jaar de kleine aardappeloogst al zorgde voor spanning op de aardappelmarkt. Het is maar de vraag in hoeverre de Britse aardappeloogst dit jaar voldoende is om in de eigen behoefte te voorzien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer