Britse+rundvleesboeren+willen+steun+vanwege+brexit
Nieuws
© Vidiphoto

Britse rundvleesboeren willen steun vanwege brexit

De Britse boerenvakbond pleit voor steun aan rundveehouders vanwege de brexit. Ook moeten supermarkten en vleesverwerkers aan de bak om hun nationale trots beter voor het voetlicht te brengen.

De National Farmers Union (NFU) voor Engeland en Wales riep vorige week op tot een 'dringende en verenigde actie' ter ondersteuning van de Britse rundvleessector.

De sector staat fors onder druk nu het Verenigd Koninkrijk op een brexit lijkt af te stevenen. Maar ook de marktpropositie van rundvlees op de thuismarkt rammelt, stelt vicepresident Stuart Roberts van de NFU. Rundvlees scoort voor het derde jaar op rij verliesgevend.

Urgent

Roberts wil dat de rundvleesindustrie, de landbouw, de verwerkers en detailhandel de handen ineenslaan en veel beter gaan samenwerken dan nu het geval is. Ook de Britse Raad van de Landbouw, Agriculture & Horticulture Development Board (AHDB), moet hier dringend bij betrokken worden om oplossingen te vinden.

'Zonder actie en urgentie in de keten is er reëel gevaar dat de toch al beroerde situatie snel verder zal verslechteren in de komende weken', stelt de boerenvoorman.

Supermarkt

Rundvleeshouders willen dat supermarkten en vleesverwerkers meer hun best doen om het Britse rundvlees te bevorderen. Bijvoorbeeld door instorepromotie ondersteund door duidelijke etikettering die shoppers moet verleiden hun nationale trots te verkiezen boven ander aanbod.

Ook klinkt er bezorgdheid dat meer dan 70 procent van het vee wordt verwerkt door vijf of zes bedrijven, die leveren aan tien grote retailers. Dit gebrek aan concurrentie haalt waarde uit de markt, stelt de NFU. 'Wij willen een eerlijk en duurzaam aandeel van de retailwaarde. Dat is niet het geval is op dit moment', zegt Roberts.

Stimuleringsmaatregelen

De naderende brexit doet de sector eveneens geen goed. De NFU wil stimuleringsmaatregelen van de overheid om de consumptie van de Brits rundvlees over de grens te verhogen, ook na uittreding van het Groot-Brittannië.

Tot slot zijn er zorgen over een groot steunpakket voor Ierse rundvleesproducenten dat de EU recent heeft goedgekeurd. Deze maatregelen kunnen de Britse rundvleesprijzen verder verstoren, is de vrees.

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
Meer weer