Maisdebacle Verenigde Staten ondersteunt tarwemarkt

Natte weersomstandigheden in de zogeheten Corn Belt van de Verenigde Staten (VS) zorgen ervoor dat de tarweprijzen voorlopig in de benen blijven. Ondanks gunstige opbrengstprognoses en hoger berekende voorraden.

Maisdebacle+Verenigde+Staten+ondersteunt+tarwemarkt
© Twan Wiermans

Aan het begin van deze week steeg de notering voor voertarwe op levering in september bij de Matif in Parijs naar 182,75 per ton. Deze notering is ruim 5 euro per ton hoger dan vorige week en kan gezien worden als reactie op nieuwe prognosecijfers van analisten.

De hogere noteringen zijn opmerkelijk, omdat het Amerikaanse landbouwministerie USDA in het WASDE (World Agricultural Supply and Demand Estimates)-rapport van juni de wereldproductie voor 2019-2020 naar boven bijstelde met meer dan 3 miljoen ton, tot bijna 781 miljoen ton.

Klik op de tabel om een grotere versie te bekijken.
tabel-G20-wereldbalans-tarwe

Deze grotere productie en de correctie op de beginvoorraden voor dit seizoen zorgen voor een stijging van de berekende wereldvoorraad aan tarwe tot een recordhoeveelheid van ruim 294 ton. Dat is genoeg voor zo'n 20 weken consumptie.

Aanhoudend nat weer

Dat de tarweprijs stijgt, heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer in het Midden-Westen van de VS. In de zogeheten Corn Belt wordt veel mais te laat of zelfs helemaal niet gezaaid en zijn er serieuze zorgen over de uiteindelijke opbrengsten.

Bekijk de marktprijzen van granen in Nederland


Voor het eigen land heeft USDA in het WASDE-rapport de maisoogst voor 2019 met 9 procent verlaagd, ten opzichte van de prognose in mei. USDA gaat ervan uit dat vooral de veevoerindustrie meer tarwe als grondstof gaat gebruiken. Daarom is het verbruik van tarwe wereldwijd 3,6 miljoen ton hoger ingeschat op in totaal 763 miljoen ton.

Droogte in Australië

De tussentijdse verhoging van de tarweproductie komt voor rekening van Rusland (+1 miljoen ton), Oekraïne (+1 miljoen ton) en India (+1,2 miljoen ton). Waar USDA de oogstverwachting voor de EU handhaaft op 153,8 miljoen ton, wordt die door analysebureau Strategie Grains met 1,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Verder zijn er in Australië zorgen vanwege opnieuw droge groeiomstandigheden.

Ondanks een productiestijging van meer dan 16 miljoen ton, verwacht USDA niet dat de EU haar leidende positie op de exportmarkt voor tarwe herovert. Vooral Rusland en Oekraïne verstevigen hun marktaandeel in de wereldhandel voor tarwe. De VS en Canada blijven in volume de derde en vierde exporteur van tarwe.

De belangrijkste afnemers van tarwe zijn landen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië. Enkele van deze landen proberen geleidelijk meer zelfvoorzienend te worden voor wat betreft de beschikbaarheid van tarwe. Vooralsnog resulteert dat niet in lagere importvolumes.

Grootste tarweproducenten

China en India zijn na de EU de grootste tarweproducenten met respectievelijk 132 miljoen ton en 101,2 miljoen ton. Beide landen produceren vrijwel uitsluitend voor de eigen markt en mengen zich nauwelijks in de internationale tarwehandel.

Zoals bekend ligt een groot deel van de wereldvoorraad aan tarwe opgeslagen in China. USDA berekent de Chinese eindvoorraad voor het seizoen 2019-2020 op 146,19 miljoen ton. Dat is 49,6 procent van de totale wereldvoorraad en voor China zelf voldoende voor ongeveer één jaar en twee maanden consumptie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer