Fruitbelevingscentrum+in+2021+open
Nieuws
© Vidiphoto

Fruitbelevingscentrum in 2021 open

Nog dit jaar start het vergunningentraject voor een fruitbelevingscentrum in Wadenoijen, Streeckerij de Betuwe. Het moet vanaf voorjaar 2021 de plek worden waar fruitboeren uit de hele Betuwe toeristen uit binnen- en buitenland ontvangen.

De initiatiefnemers mikken op 225.000 bezoekers op jaarbasis. Het centrum komt op het terrein van kersenteler Aart Blom in Wadenoijen. Naast zijn kersenboomgaard kocht hij enkele hectares grond in een punt waar snelweg A15 en de spoorlijn samenkomen.

Het plan voor een dergelijk belevingscentrum lag al langer bij het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland. Eerder was er echter geen ondernemer te vinden die zich aan het plan wilde verbinden. Volgens René van IJzendoorn, als marketingadviseur verbonden aan het project, is de tijd nu rijp voor Streeckerij de Betuwe.

'Consumenten willen steeds meer weten waar hun eten vandaan komt, met dit concept spelen we daarop in. Men kan hier letterlijk de kersen van de bomen plukken.'

Toeristische attractie

De belangstelling voor de Betuwe als toeristische bestemming groeit. Zo is er veel interesse uit Aziatische landen en weten ook binnenlandse toeristen de streek steeds vaker te vinden. Er bestaat daardoor een groeiende behoefte aan een centrale plek om toeristen te ontvangen, waar dit nu nog op diverse plekken in de Betuwe gebeurt.

Het exacte ontwerp voor Streeckerij de Betuwe is nog niet bekend. Er ligt een plan voor een kabelbaan door de kersenboomgaard, er komt een streekwinkel en bezoekers kunnen ter plekke gerechten met Betuwse producten eten. Diverse fruittelers uit de omgeving hebben zich al aan het project verbonden.

'Ondernemers kunnen zelf met ideeën komen over de manier waarop ze willen bijdragen', zegt Van IJzendoorn. 'Het is de bedoeling dat er diverse fruitsoorten geteeld gaan worden. Verder willen we de regionale wijngaarden erbij betrekken en een bakker wil graag brood gaan bakken in een houtgestookte oven. Met de Streeckerij gaan we de Betuwe opnieuw op de kaart zetten.'

Bestemmingsplan wijzigen

Om het fruitbelevingscentrum mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Daarvoor start dit najaar het traject. 'Het grootste deel van de omgeving is enthousiast', vertelt Van IJzendoorn. 'Kersenteler Blom komt uit het dorp, is lokaal zeer betrokken en heeft de gunfactor.'

Toch zijn er enkele omwonenden minder enthousiast, zij vrezen verkeersdrukte. Van IJzendoorn: 'Het dorp zal hier geen last van ondervinden. Verkeer komt vanaf de snelweg rechtstreeks hierheen.'

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer