Borden moeten bollen beschermen tegen toeristen

De Bollenstreek wordt jaarlijks letterlijk overlopen door toeristen. Om te voorkomen dat bezoekers de bloemen en bollen beschadigen, worden dit jaar op diverse plekken borden geplaatst die vragen om voorzichtigheid. Teler Simon Pennings vindt het broodnodig. 'Vorig jaar had ik 10.000 euro schade door toeristen.'

Borden+moeten+bollen+beschermen+tegen+toeristen
© Flower Science

Het is het dilemma van de Bollenstreek. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de streek om Keukenhof in Lisse en de bollenvelden te bewonderen en te fotograferen. Dat legt de streek geen windeieren, maar anderzijds kampen telers met schade die ontstaat door bezoekers die de velden inlopen en de bloemen vertrappen. Beschadigd blad is slecht voor de groei van de bol. In sommige teelten, zoals hyacint, kunnen de acties van toeristen bijdragen aan de verspreiding van plantenziektes.

Om dat te voorkomen worden dit jaar op diverse plaatsen banners opgehangen met de tekst 'Enjoy the Flowers, Respect our Pride'. In goed Nederlands: geniet van de bloemen, respecteer onze trots'. Deze banners worden op dranghekken geplaatst bij de toegang tot bollenpercelen. Deze actie maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen sector, VVV, marketingorganisaties, Greenport/Flower Science en gemeenten waarmee de toeristenstromen in goede banen worden geleid.

Niet wegjagen

Pennings, tulpenteler uit Noordwijkerhout, is de eerste die met deze banners aan de slag gaat. Hij wil er beslist geen toeristen mee wegjagen. 'Ik wil dat iedereen van de bloemen kan genieten. We zijn blij met de aandacht, maar het moet wel een feestje blijven. Daarom zetten we de boel niet op slot, maar we willen toeristen er op wijzen dat ze voorzichtig moeten zijn.'

'We zijn blij met de aandacht, maar het moet wel een feestje blijven'

Met name bij percelen langs de doorgaande wegen kunnen toeristen eenvoudig de bollenvelden inlopen. De hekken gaan dat niet voorkomen. Pennings vindt het praktisch onhaalbaar om een perceel helemaal af te sluiten, want hij verwacht dat mensen toch wel over een hek klimmen om bij de bloemen te komen. Het gaat de teler vooral om bewustwording bij de bezoekers.

Een andere optie is het eerder koppen van de tulpen, zoals sommige collega's van Pennings doen. Zonder bloemen op de stelen, is het perceel niet aantrekkelijk voor bezoekers. 'Dat vind ik geen optie. Ik wil dat iedereen van de bloemen kan genieten. Ik wil er alleen niet bij inschieten. Vorig jaar had ik in een perceel 10.000 euro schade door toeristen. Ik zat geen weekend meer rustig thuis. Dan werd ik weer gebeld door een collega met de boodschap dat er driehonderd man tussen mijn tulpen stonden.'

Noodkreet

Tijdens een bijeenkomst van Flower Science werd de noodkreet uitgesproken door de bollensector om de bloemen te beschermen tegen al te enthousiaste bezoekers. Dat leidde tot de breed gedragen campagne die meer behelst dan de banners. De kern van de campagne is educatie. De samenwerkende partijen zijn van mening dat goede voorlichting bijdraagt aan het begrip en respect.

Op de drukste weekeinden in april worden ambassadeurs van de Bollenstreek ingezet. Zij staan in paren van twee bij de drukste punten en verwelkomen toeristen, vertellen wat over het bollenvak, laten zien hoe je foto's kunt maken en verwijzen naar plekken in de streek waar je nog intenser van de bloemenpracht kan genieten. De coördinatie van de ambassadeurs ligt bij de VVV Noordwijkerhout.

Pennings is blij met de breedgedragen steun. De campagne heeft inmiddels ook de interesse van collega's uit Zeeland en Noord-Holland gewekt.

Vriendelijke borden

De Kring Bloembollenstreek van de KAVB heeft twee jaar geleden al acties in gang gezet om gepaste maatregelen te nemen tegen al te enthousiaste toeristen. In 2018 is begonnen met het maken van vriendelijke borden die telers in het veld kunnen zetten. Dit jaar wordt er een schepje bovenop gedaan met vliegende brigades.

'We zijn als sector blij met alle aandacht en we willen iedereen de kans geven om foto's te maken', meldt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB. 'Ondernemers kunnen echter niet lijdzaam toezien als honderden mensen hun bloemen vertrappen. Respect en waardering dienen van beide zijden te komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer