Rechter+wijst+claim+op+grond+zonnepark+Dokkum+af
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

Rechter wijst claim op grond zonnepark Dokkum af

Drie boeren uit de buurtschap Bornwird bij Dokkum mogen voor het realiseren van hun zonnepark in zee met een andere exploitant dan Powerfield. Dat besliste de kortgedingrechter vrijdag.

Powerfield had eerder beslag laten leggen op de bijna 15 hectare grond van de maatschap aan de Noordwestrand van Dokkum. De claim van het bedrijf dat de grondeigenaren zijn gehouden aan eerder gemaakte afspraken om de grond te verhuren, is volgens de rechter niet hard te maken. Het beslag op de grond is per direct opgeheven.

Vertrouwen

De boeren verloren het vertrouwen in Powerfield toen het bedrijf negatief in het nieuws kwam door een boete voor ongeoorloofde grondspeculatie, opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten. Ook bleek het te zijn onderworpen aan een integriteitsonderzoek door de gemeente. De verhuurovereenkomst voor het land was toen nog niet getekend en de drie boeren lieten Powerfield weten op zoek te gaan naar een andere exploitant.

Powerfield stapte naar de rechter en stelde daar een schadepost te lijden van 4,2 miljoen euro. Het beriep zich op de vergaande staat van de gesprekken met de drie grondeigenaren. Op basis daarvan zou het bedrijf rond die tijd ook verplichtingen zijn aangegaan met energiebedrijf Nuon voor afname van de zonnestroom.

Telefoontje

De rechter refereerde in de behandeling twee weken geleden al aan een telefoontje dat de huidige directeur Henk Bleker met een van de boeren voerde. Daarin wekte hij de indruk dat afhaken geen probleem was. In een later telefoongesprek kwam hij daarvan terug, maar de drie Bornwirder boeren hielden voet bij stuk. Zij willen nu in zee met een exploitant die de grond wil huren onder betere voorwaarden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer