Tamworth-varkens ingezet in strijd tegen onkruid

Onkruid bestrijden tussen de zonnepanelen is een lastige klus. Het bedrijf Chint Solar van zonnepark Andijk heeft de hoop nu gevestigd op de Tamworth-varkens van de Tamworth Hoeve in Wervershoof.

Tamworth%2Dvarkens+ingezet+in+strijd+tegen+onkruid
© Tamworth Hoeve

Sinds 16 juli lopen er twee Tamworth-varkens tussen de zonnepanelen van het zonnepark. Het gaat om een proef van een half jaar. Het komende half jaar lopen de varkens op een klein deel van het zonnepark. Als de proef succesvol is, wordt het daarna mogelijk uitgebreid naar het hele park van 11 hectare in totaal, met meer varkens. 'Er is gekozen voor varkens, omdat zij onkruiden eten die andere dieren niet eten, zoals zuurwortel', vertelt woordvoerder Marjet Heins van Chint Solar.

Het doel van de proef is om erachter te komen of varkens en zonneweides samengaan en hoeveel dieren er nodig zijn voor het onderhoud. 'Daarom lopen er nu nog maar twee varkens op een klein deel van het park.' Gevoelige onderdelen van het park, zoals de elektrische installatie, zijn afgezet met schrikdraad.

Rondscharrelen

Nick Mulder is in mei gestart met zijn Tamworth Hoeve. Hij wil doorgroeien naar 180 varkens die rondscharrelen op gronden van gemeenten of natuurbeherende organisaties, of onder zonnepanelen. Per jaar gaan er vijftig dieren naar de slacht. De worst wordt in de regio verkocht. De varkens worden zo min mogelijk bijgevoerd. Mulder beschikt wel over reststromen van bijvoorbeeld groentesnijderijen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer