Drenth: stop zonneweides op Gelderse boerengrond

LTO schaart zich achter de uitspraak van de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth die stelt dat zonneweides op agrarische grond in Gelderland niet wenselijk zijn. Wel is het de vraag in hoeverre de provincie hier invloed op kan uitoefenen.

Drenth%3A+stop+zonneweides+op+Gelderse+boerengrond
© DEcAB

Deze week zei Drenth dat Gelderland paal en perk wil stellen aan het plaatsen van zonneweides op agrarische grond. Volgens de landbouwgedeputeerde voorziet het coalitieakkoord dat eind mei is gepresenteerd, hier ook in.

Daarin is de zonneladder van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) opgenomen. Daarop staat productieve landbouwgrond onder aan de lijst met locaties waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Drenth noemt het om die reden logisch om de landbouwgrond productief te houden.

Martien Nillesen, LTO-bestuurder en melkveehouder in Groesbeek, zegt in te stemmen met de uitspraken van Drenth. 'Als boeren zijn we niet gelukkig met zonneweides.'

Regionale Energiestrategieën

LTO is betrokken bij de invulling van de Regionale Energiestrategieën, waarbij per gebied wordt gekeken waar en hoe grootschalige energieopwekking het best kan worden ingepast. 'Onze inzet zal zijn om zo veel mogelijk windenergie te realiseren', zegt Nillesen.

Volgens de bestuurder is het energievraagstuk een worsteling. Want hoewel LTO liever niet ziet dat schaarse landbouwgrond wordt gebruikt voor zonneweides, is er begrip voor individuele ondernemers.

'Veel jonge boeren zeggen: liever niet. Maar voor oudere boeren kan een zonnepark op hun grond wel aantrekkelijk zijn. We kunnen individuele ondernemers hierin niet belemmeren.'

Verkaveling

Volgens Nillesen zou verkaveling een oplossing kunnen zijn voor het probleem. Dan zouden boeren hun minst rendabele landbouwgrond kunnen inzetten voor het plaatsen van zonnepanelen. 'Bijvoorbeeld de grond die het verst van de huiskavel is verwijderd.'

Ook vindt de bestuurder dat de agrarische sector af en toe iets meer de hand in eigen boezem mag steken. 'Als je als boer tegen zonneparken bent, zorg dan in ieder geval dat je eigen dak vol ligt met zonnepanelen.'

Gemeenten

Het is overigens de vraag in hoeverre Drenth als provinciebestuurder invloed heeft op de aanleg van zonneweides. Want ook al staat landbouwgrond onder aan de zonneladder, het zijn de gemeenten en niet de provincie die gaan over de aanleg van zonneweides. In gemeenten als Beuningen en Berg en Dal liggen al vergevorderde plannen voor zonneparken op landbouwgrond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer