Contract verplicht aanpak onkruid zonneparken

Voor het eerst zijn de afspraken over onkruidbestrijding tussen boeren en een zonneparkontwikkelaar contractueel vastgelegd. 'Deze afspraken kunnen als leidraad dienen bij andere zonneparken', zegt juridisch adviseur Kees van Schaik van GvK Advocaten.

Contract+verplicht+aanpak+onkruid+zonneparken
© Twan Wiermans

Van Schaik stond melkveehouder Bart de Kruijf uit Werkhoven bij toen hij te maken kreeg met de ontwikkeling van een zonnepark naast zijn percelen in de gemeente Houten.

'Verzet tegen een zonnepark haalt niet veel uit. Belangrijk is om als boer vroeg in overleg te treden over de gevolgen. Samen met De Kruijf heb ik aannemelijk kunnen maken dat het onkruid rondom zo'n zonnepark verstrekkende gevolgen kan hebben voor zijn bedrijfsvoering', zegt Van Schaik.

Het contract wijst er onder meer op dat veel onkruidzaden de maag van de koe overleven, als die in het kuilvoer terechtkomen. Via de mest worden ze verder verspreid over het land. Ook kan hoog onkruid en de geplande bomenrij rondom het zonnepark een schuilplaats bieden aan predatoren. En dat is iets waar weidevogelbeschermer De Kruijf niet op zit te wachten.

Dwangsom

Tussen de boer en ontwikkelaar Solacentury is contractueel afgesproken dat het zonnepark vijf keer per jaar gemaaid wordt en dat bomen driejaarlijks geknot worden. Daar staat een dwangsom van 6.000 euro bij het in gebreke blijven tegenover. In ruil voor het contract doet de boer afstand van het recht om bezwaar te maken tegen de aanleg. Een buurman van De Kruijf heeft eenzelfde contract ondertekend.

Van Schaik wijst op de borging van de afspraken. 'Dat is belangrijk. Want wat gebeurt er als het zonnepark wordt verkocht aan een andere partij? Dit contract wordt aan het opstalcontract bij het kadaster gehecht. Een nieuwe eigenaar moet ook aan deze afspraken voldoen.'

De jurist zegt dat dit eerste contract als voorbeeld dient bij andere zonneparken. 'Ambtenaren en ge-meenteraadsleden hebben geen benul van de gevolgen van zo'n project op de omgeving. We hebben het daarom ook zo beeldend mogelijk opgeschreven, zodat buitenstaanders ook snappen waar de bezwaren van boeren op gebaseerd zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer