Koudwatervrees+bij+boeren+over+mineralenconcentraat
Achtergrond
© Berkhof bv

Koudwatervrees bij boeren over mineralenconcentraat

Nog weinig boeren zetten mineralenconcentraat in om hun percelen te bemesten, ondanks dat dit hen kosten scheelt en vooral de volledige sector erbij gebaat is.

‘Onbekend maakt onbemind. Er is helaas nog koudwatervrees bij boeren’, constateert mestverwerker en mesthandelaar Willem Berkhof. ‘Daarom zoek ik boeren die de waarde van mineralenconcentraat inzien en het willen plaatsen.’ Berkhof wil op zijn locatie in Scherpenzeel een installatie neerzetten om mest tot mineralenconcentraat te verwerken. ‘De ruimte is er, de apparatuur hebben we gekocht en de vergunning is rond. Alleen moeten we nog een vrijstelling krijgen om als pilotdeelnemer aan de slag te gaan.’

Zuiden

De ondernemer wil namelijk tot een van de Nederlandse pilots behoren om mineralenconcentraat uit varkensmest te produceren binnen de kunstmestrichtlijn. ‘Momenteel brengen we varkensmest naar de verwerking in het Zuiden die we als concentraat bij veehouders en akkerbouwers in Midden-Nederland afzetten.’

Dat gaat nog moeizaam, vertelt Berkhof. ‘Boeren en adviseurs weten niet precies wat het is en blijven bij de oude werkwijze, terwijl de stikstof in het concentraat niet wordt aangemerkt als dierlijke mest, maar als kunstmest. Het telt dan ook niet mee voor de derogatie.’

Boeren positief

Boeren die het mineralenconcentraat wel gebruiken, zijn positief. Melkveehouder Carlo van de Lagemaat uit Woudenberg bemestte zijn 65 hectare na de eerste en tweede snede met kunstmest. Na de derde en vierde snede gebruikte hij het mineralenconcentraat. ‘De resultaten zijn gelijk en het is voordeliger. Voor 2 euro per kuub kunnen we het concentraat uitrijden. Alleen ben ik een klein extra bedrag aan fosfaataanvoer kwijt.’

Van de Lagemaat moet wel voor elke drie vrachten mineralenconcentraat uit varkensmest die hij laat aanvoeren, een vracht rundveemest afvoeren.

Kunstmestvervanger

Berkhof: ‘Als de rundveehouders het concentraat meer gaan inzetten als kunstmestvervanger, dan is zowel de rundvee- als de varkenssector ermee geholpen.’

Projectleider Kees Kroes van Projecten LTO Noord, die is betrokken bij het plan van Berkhof, ziet meer voordelen in mineralenconcentraat. ‘Rundveehouders die vastlopen op de 230 kilo stikstofnorm, hebben hier zelfs helemaal geen last van, maar zij kunnen zo het fosfaattekort nog een beetje aanvullen. Dat mag niet met kunstmest.’

Opslag

Omdat mineralenconcentraat alleen in het groeiseizoen wordt toegepast, is Berkhof op zoek naar opslag. ‘Het liefst ergens in het Gelderse afzetgebied. Als bijvoorbeeld een geïnteresseerde akkerbouwer belt die snel 500 kuub nodig heeft, kunnen we leveren. Maar het mooist is om het meteen uit te rijden, al dan niet met drijfmest van koeien.’

Hij wil dat mest een waardevol product wordt en geen afvalproduct. ‘En dat het kostentechnisch interessant is. Als je het uitrekent, verdien je er per ton concentraat zo een tientje mee.’

Betaald

Berkhof acht het niet onwaarschijnlijk dat er voor mineralenconcentraat wordt betaald. ‘Nu is de mestverwerking voor rekening van de varkenshouder. Maar de acceptatie groeit. Dan zal ook de waarde van mest veranderen en het concentraat een andere waarde krijgen.’

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer