Meer roterende eggen bestrijden onkruid

Telers tonen steeds meer belangstelling voor mechanische onkruidbestrijding. Tegelijk neemt het aantal fabrikanten met roterende eggen toe. Einböck introduceerde vier jaar geleden de Aerostar-Rotation. APV en Carré hebben nu ook een roterende wiedeg. Voordeel van deze machines is dat ze goed werken op gronden met een verdichte bovenlaag.

Meer+roterende+eggen+bestrijden+onkruid
© APV

Door het roteren van de tandelementen hebben machines minder last van verstoppingen door grote hoeveelheden onkruid of gewasresten. De roterende tanden rollen over de gewasresten heen en verminderen het risico op vollopen van de machine.

De Aerostar-Rotation van leverancier Einböck werd in 2015 gepresenteerd op de beurs Agritechnica in het Duitse Hannover. De roterende tanden waren toen nog vrij bijzonder en veel ervaring was er nog niet mee. De Aerostar-Rotation was onder andere in het voorjaar van 2017 aan het werk te zien op een schoffeldemonstratie op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta.

De Aerostar-Rotation is van leverancier Einböck.
De Aerostar-Rotation is van leverancier Einböck. © Han Reindsen

Aerostar-Rotation was in 2015 op Agritechnica te zien

Zware kleigrond

De Aerostar-Rotation kan ook op zware kleigrond goed werk leveren, zo werd duidelijk. Door de roterende werking komt het losgewerkte onkruid meer in beweging waardoor de grond er vanaf wordt geschud. Daarnaast verplaatst de machine aardig wat grond en kan daardoor het nodige onkruid afdekken.

Door de roterende elementen is de kans op vollopen van de eg beperkt. Of het nu gaat om gewasresten, blad of bijvoorbeeld vaste mest, de Aerostar-Rotation rolt er gewoon doorheen. Het is niet nodig om tussentijds te stoppen om de machine leeg te plukken. Daarnaast voorkomt het de hopen bij elkaar gesleepte massa op het veld.

Druk aanpassen

De druk op de individueel geveerde armen van de sterwielen is vanuit de cabine hydraulisch aan te passen. De machine is zo zonder afstappen aan te passen aan de actuele omstandigheden. Naast de drukinstelling zijn de framehoogte en rijsnelheid van invloed op de werking.

Door de individuele ophanging van de elementen met een diameter van 50 centimeter is de bodemaanpassing goed. De schijven zijn op secties van 1,50 meter gemonteerd. De machine is er in werkbreedtes van 1,50 tot 12 meter. Een werkbreedte van 6 meter vraagt een trekker met een vermogen van zo'n 100 pk. Importeur van de Aerostar-Rotation is Reesink Agri in Apeldoorn.

APV

De roterende schoffel RH 600 M1 van het Oostenrijkse bedrijf APV heeft een werkbreedte van 6 meter. De roterende schoffelringen hebben een diameter van 50 centimeter en een onderlinge afstand van 15 centimeter. De werkingsgraad van de machine is aan te passen door de tandringen in stappen van 5 graden van 0 tot 30 graden te verstellen ten opzichte van de rijrichting.

De hoek van de APV-tandringen is te verstellen.
De hoek van de APV-tandringen is te verstellen. © APV

De RH 600 M1 heeft veertig tandringen met dertig geveerde tanden met een diameter van 6 millimeter. Door de instelbare werkdruk kan de machine in alle gewasstadia werken. De tanden ontwortelen en/of begraven het onkruid. Daarnaast bevordert de machine de plantengroei, brengt het zuurstof in de grond en breekt het de harde bodemkorts open.

Schade voorkomen

Met een snelle en eenvoudige heffing is het mogelijk elke arm met tandring afzonderlijk 29 centimeter te heffen. Dit voorkomt schade aan gewassen. De machine heeft een gewicht van 700 kilo en heeft voldoende aan een trekkervermogen van 65 pk. De transportbreedte is 2,85 meter en de transporthoogte 2,75 meter.

'We hebben in Nederland in een paar jaar tijd enkele machines verkocht. Het aantal is beperkt en dat komt omdat het niet zo'n goedkope machine is. De vraag komt wel opzetten, ook bij loonwerkers. Omdat in 2030 alles duurzaam moet zijn, neemt de vraag naar mechanische onkruidbestrijding toe', zegt importeur Kruse in Ootmarsum.

De APV is uit te voeren met een zaaimachine van APV. De RH 600 M1 is dan ook te gebruiken bij de onderzaai van gras op maisland, meldt importeur Kruse. Als de maisplanten nog klein zijn, is het niet nodig om tandringen op te heffen. Bij grote maisplanten is per rij een tandring uit te schakelen.

Rotanet

De roterende wiedeg Rotanet is van het Franse bedrijf Carré. De wiedeg is in te zetten voor volvelds onkruidbestrijding en onkruidbestrijding voor gewasopkomst. De combinatie van hoge werksnelheid van 15 kilometer per uur en de grote werkbreedte geeft de Rotanet mogelijkheden om met een grote capaciteit onkruid te bestrijden, maar ook om korsten te breken en bodem te beluchten.

De Rotanet is van het Franse bedrijf Carré.
De Rotanet is van het Franse bedrijf Carré. © Carré

De Rotanet-wiedeg heeft 2 centimeter brede lepelvormige tanden aan roterende wieders, die het onkruid uit de grond trekken, het bodemoppervlak breken en de grond omhoog werpen. Het losgetrokken onkruid verdroogt daardoor snel en sterft af. De wiedeg is geschikt voor volveldse onkruidbestrijding in onder andere mais, suikerbieten, granen, soja, bonen en groenten.

Opwarming versnellen

Het bewerken van het bodemoppervlak versnelt de opwarming van de bodem. Dit bevordert het kiemproces en de gewasontwikkeling. De bodem moet tijdens het wieden droog zijn. De weersomstandigheden na de bewerking bepalen vooral het uiteindelijke resultaat.

De Rotanet is er in werkbreedtes van 3 tot 10 meter. Bij de kleine machines is de werkbreedte (3 en 3,5 meter) gelijk aan de transportbreedte. De inklapbare modellen met een werkbreedte van 4,40 tot 10 meter zit op een transportbreedte op 2,90 of 3 meter. Importeur is Pool Agri Import & Export in Vroomshoop.

Rotorwieder van Steketee voor onkruidbestrijding in rij
Naast roterende wiedeggen die volvelds werken, zijn er fabrikanten die de rotorwieder inzetten voor onkruidbestrijding in de rij. Onder andere machinefabriek Steketee in Stad aan 't Haringvliet maakt hiervan gebruik. De fabrikant uit Zuid-Holland maakt bij de opbouw van machines gebruik van verschillende basiselementen. Voor in de rij is er een grote verscheidenheid aan schoffelmessen om het onkruid te bestrijden. Voor in de rij is onder andere gebruik te maken van een rotorwieder. De rotor- of intrarijwieder is ontworpen om agressief in de rij te werken. De wieder kampt het onkruid uit de gewasrij. Machinefabriek Steketee is opgericht in 1969 en heeft zich vanaf het begin beziggehouden met het ontwikkelen van schoffel- en grondbewerkingsmachines. De Duitse fabrikant Lemken heeft Steketee onlangs overgenomen en ook de grondbewerkingsmachines van Rumptstad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer