De+Heus%3A+zomerkuil+matcht+prima+met+eerste+snede
Nieuws
© Koen van Wijk

De Heus: zomerkuil matcht prima met eerste snede

De eerste snede matcht dit jaar prima met de zomersnede. Dat stelt Klaas Coppens, productmanager Rundvee bij De Heus. 'De voorjaarssneden zijn erg suikerrijk en missen vaak structuur. De latere sneden zijn als gevolg van de droogte juist structuurrijk.'

Bij De Heus was Coppens vorige week druk bezig met de kuilanalyses van klanten. Hij maakte overzichten voor het winterrantsoen. Het viel hem op dat het maaimoment dit voorjaar erg bepalend was voor de eiwitkwaliteit van de kuil.

'Het was in april droog en zonnig weer met koude nachten. Dat maakte het gras suikerrijk.De koeien in de weide vraten het gras goed en gaven veel melk met een mooi eiwitgehalte en een laag ureumgetal. Met de suiker komt energie in de pens beschikbaar om het eiwit uit dit gras goed te benutten.'

Veehouders die half april, rond Pasen, hun gras maaiden, hadden prachtig weer. 'Weliswaar een lichte snede, maar bladrijk, goed verteerbaar gras, waar structuur bij past.'

Mei

Wie in de eerste weken van mei maaide, was dit voorjaar minder succesvol, stelt de productmanager. 'Door het donkere en koude weer ging het gras nat de kuil in. Dat resulteert in snelle kuilen met veel en onbestendig eiwit. Om die kuil te benutten, zijn structuur en energie nodig, bijvoorbeeld in de vorm van sojahullen en maismeel.'

Omdat de kuilen een stuk natter zijn bevatten ze ook meer melk- en boterzuur, weet Bob Fabri van Eurofins. De kuilen bevatten gemiddeld 1,9 gram boterzuur. Vorig jaar was dit 1,6 gram.

Boterzuurgehalte

'We zien bij een op de vijf kuilen een veel te hoog boterzuurgehalte van 3 gram of meer. Vorig jaar was dit bij een op tien. Omdat het om voorjaarskuilen gaat, wordt het een moeilijk verhaal om zo min mogelijk kilo's van deze kuil te voeren aan de melkgevende koeien. Hygiëne in de stal is bij deze kuilen een must.'

Wie nog langer wachtte met de eerste snede, kon half mei prima maaien. 'Het gras groeide door naar een opbrengst van pakweg 5 ton droge stof per hectare. Dit verdunt het eiwit iets. Door de lage temperaturen begin mei is de kwaliteit van het gras prima gebleven en zijn deze kuilen over het algemeen goed verteerbaar', vertelt Coppens.

Broei

'Het ruwecelstof- en drogestofgehalte zijn iets hoger en daarmee qua structuur beter in balans. Wel bevat ook deze kuil veel suiker en is iets meer eiwitaanvulling noodzakelijk. Broei ligt op de loer.'

Sinds half juni werd het droger. 'Als gevolg van droogtestress wordt het gras stengelig en schiet het in de bloei. Dat maakt deze kuilen structuurrijk en traag, goed passend bij de snelle en suikerrijke voorjaarssnede', stelt de De Heus-man.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer