LTO+wil+nog+meer+gras+op+de+kaart
Nieuws
© Pim Clotscher

LTO wil nog meer gras op de kaart

LTO wil de hoeveelheid grasland in ons land stimuleren. Het areaal van dit gewas daalt onder meer doordat ondernemers de eisen voor derogatie te streng vinden. Gras is een must om de Nitraatrichtlijn te halen.

Claude van Dongen, LTO-portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit, ziet dat het aantal deelnemers aan de derogatie al langer slinkt. 'We zien een daling in het aantal deelnemers, ten opzichte van het aantal bedrijven dat kan deelnemen. De dalende trend werd ingezet in 2010 en versterkt in 2014, naar aanleiding van een aanscherping van de voorwaarden. Sindsdien zorgt vooral de eis van minimaal 80 procent gras voor afhakers.'


LTO is juist voorstander van meer gras. Niet verplicht, maar wel op vrijwillige basis. 'Belangrijk is ook dat dit past in het kader van de goede landbouwpraktijk. Ondernemers moeten hier wel mee uit de voeten kunnen', zegt Van Dongen.

Onderhandelingspositie

Zonder gras is het volgens Van Dongen in sommige zandgebieden niet mogelijk aan de Nitraatrichtlijn te voldoen. Hij zegt dat dit wel belangrijk is om de onderhandelingspositie met de EU te versterken. 'Als Nederland wat aan de EU vraagt op mestgebied, dan wordt direct gekeken naar de Nitraatrichtlijn. Het voldoen aan de normen voor die richtlijn is daarom waardevol', legt Van Dongen uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer