Ledenenqu%C3%AAte+windmolens+loopt+storm
Nieuws
© Anjo de Haan

Ledenenquête windmolens loopt storm

De ledenraadpleging van LTO Noord regio West naar de animo voor kleine windmolens krijgt veel respons. Binnen twee dagen na opening hebben al honderden boeren gereageerd.

LTO Noord ziet veel perspectief in kleine windmolens tot 25 meter hoogte voor agrarische bedrijven. Ondernemers die zonnepanelen op daken hebben, kunnen de kleine windmolens veelal eenvoudig aansluiten op het elektriciteitsnet.

Daarbij zijn windmolens een mooie aanvulling op het productieprofiel van zonnepanelen. De panelen produceren zomers midden op de dag energie, terwijl de windmolens dat vaak in de herfst en winter de hele dag doen. Een ander voordeel van kleine windmolens is dat ze bijna onzichtbaar zijn in het landschap, waardoor er meer draagvlak voor is bij omwonenden.

Bouwblok

In verschillende gemeenten mogen al kleine windmolens op het bouwblok worden geplaatst. LTO Noord heeft voor haar leden een inventarisatie gedaan, zodat elke ondernemer in één klik kan zien wat het bestemmingsplan van de eigen gemeente wel of niet toestaat.

In de online ledenraadpleging vraagt LTO Noord de leden in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht om kenbaar te maken of zij in de toekomst plaatsing van een kleine windmolen in eigen beheer zouden overwegen. Met deze gegevens kan de organisatie gerichte gesprekken met gemeenten voeren en valt duidelijk te maken dat toestaan van deze molens waardevol en noodzakelijk is.

Enquête

In de onlie enquête worden ook enkele vragen gesteld aan ondernemers die al een kleine windmolen in eigen beheer hebben.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer