Boer+ziet+kleine+windmolen+zitten
Nieuws
© Huisman Media

Boer ziet kleine windmolen zitten

Kleine windmolens, met een ashoogte tot 20 meter, passen goed in het traject naar een energieneutrale melkveehouderij in Utrecht. Dat vinden de provincie, Gebiedscoöperatie O-gen en Gebiedscoöperatie West. Inzet van de sector is om in 2020 een kwart van de elektra te verbruiken van 2014 door besparing en duurzame energie.

Onder boeren in Utrecht is veel animo voor deze kleine windmolens, merkt Wouter Veefkind van Projecten LTO Noord. Ruim honderd melkveehouders hebben al interesse getoond. Provincie Utrecht staat de kleine windmolens toe.

Het is aan de gemeenten of zij het opnemen in hun bestemmingsplan. Met name in Utrecht-West hebben enkele agrarische ondernemers inmiddels een kleine windmolen gekocht. 'Gemeente Ronde Venen jucht het toe. Het is een groene gemeente.'

Goede aanvulling

Volgens projectleider Greet Ruitenberg van Energieneutrale Melkveehouderij Utrecht is het heel lang stil geweest in Utrecht rond windmolens. 'De markt verandert. Dit type windmolen krijgt veel aandacht. De belangstelling voor duurzame energie neemt toe. Men ziet bovendien in dat zonne-energie en een biovergister niet voor iedere melkveehouder een oplossing is.'

Veefkind vindt een kleine windmolen ideaal voor het elektriciteitsnetwerk. 'Het is een goede aanvulling op zonnepanelen. Windmolens leveren vooral in de nacht en in de winter, op momenten dat er geen zonnestroomproductie is.'

Bouwblokken

Nadeel vindt Veefkind dat nog niet iedere gemeente het duidelijk in het bestemmingsplan heeft opgenomen. Bovendien mag op dit moment de molen alleen op bouwblokken worden geplaatst. 'Als je het puur energetisch en economisch bekijkt, is het veel rendabeler om een windmolen buiten het bouwblok te plaatsen.'

De opbrengst in Utrecht is met zo'n 25.000 kilowattuur (kWh) per windmolen lager dan in provincie Groningen, waar een windmolen van de Groningse windmolenbouwer EAZ Wind zo'n 30.000 tot 35.000 kWh opbrengt, stelt Bart Schuitema van EAZ Wind. 'Maar ook in Utrecht kan een windmolen uit. De terugverdientijd blijft onder de tien jaar.'

SDE-subsidie

Een kleine windmolen kost zo'n 52.000 euro, inclusief plaatsing. Voor een kleine molen kan SDE-subsidie worden aangevraagd.

Binnenkort plaatst EAZ Wind de eerste windmolens in Utrecht, geeft Schuitema aan. In Zuid-Holland staan inmiddels vijf kleine windmolens. In Groningen zijn al meer dan tweehonderd kleine windmolens geplaatst. In Friesland is ook veel interesse, maar de provincie staat deze windmolens nog niet toe.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer