LTO wil leidingentracé voor windpark door zee

LTO Noord wil de ondergrondse hoogspanningsverbinding voor een windpark ten noorden van de Waddeneilanden door zee in plaats van door het land. Ze verzoekt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om met een nieuw voorkeursalternatief te komen.

LTO+wil+leidingentrac%C3%A9+voor+windpark+door+zee
© provincie Utrecht

De land- en tuinbouworganisatie reageert hiermee op het plan van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TenneT voor de realisatie van het tracé van een nieuw windpark op de Noordzee naar het vasteland.

Het kabinet heeft het plan om tussen 2024 en 2040 7 gigawatt aan windparken op zee te bouwen en op land aan te sluiten. Het windmolenpark in Noord-Nederland is goed voor zo'n 700 megawatt, dat zijn ongeveer zeventig tot honderd windmolens.

Transport

Het windpark gaat elektriciteit produceren dat naar land moet worden getransporteerd. Op de Noordzee wordt een platform gebouwd waar de stroom van de windturbines samenkomt. Voor het transport naar land is een ondergrondse hoogspanningsverbinding nodig. Mogelijke aansluitlocaties zijn bestaande hoogspannnningsstations in Eemshaven, Vierverlaten of Burgum.

Vierverlaten en Burgum zijn voor LTO Noord geen optie, omdat dit de tracés zijn die het meest over land gaan. Het tracé richting Eemshaven gaat nog te veel over land, vindt LTO Noord.

Landbouwgebied

LTO pleit daarom voor een nieuw voorkeursalternatief dat ze onderzocht wil hebben. 'De aanleg van tracé met een aanleiding ten westen van de Eemshaven zal directe gevolgen hebben voor de agrarische structuur en agrarische bedrijven. Geen boer heeft belang bij de aanleg van een leidingentracé in landbouwgebied.'

Wanneer gekozen wordt voor een ander voorkeursalternatief, verzoekt LTO Noord om het tracé naast bestaande infrastructuur aan te leggen en waar mogelijk leidingen in de openbare grond te realiseren, om zoveel mogelijk de overlast voor boeren te beperken.

Verzilting

De organisatie vraagt bovendien aandacht voor de verzilting in het kustgebied tijdens de aanleg van de hoogspanningsverbinding. Wanneer er geboord of gegraven wordt, pleit LTO voor het plaatsen van peilbuizen en peilschalen om de hydrologische situatie vast te leggen.

'Het bevoegd gezag zal, bij een initiatief dat (mogelijk) bijdraagt aan een toename van de verzilting door menselijk ingrijpen, zich moeten realiseren hoe fragiel het evenwicht zoet/zout is voor de landbouw', stelt LTO. Naar verwachting wordt het windmolenpark ten noorden van de Waddeneilanden tussen 2023 en 2026 gerealiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer