LTO+Noord+wil+kleine+windmolens+in+De+Marren
Nieuws
© EAZ Wind

LTO Noord wil kleine windmolens in De Marren

De Fryske Marren moet kleine windmolens, met een ashoogte tot en met 15 meter, toestaan. Dat vindt LTO Noord. Het is een van de aanbevelingen van de organisatie voor het college-akkoord.

De Fryske Marren moet een nieuw college vormen nadat het vorige in februari viel over de zandwinning in het IJsselmeer. CDA en VVD zegden het vertrouwen op in FNP. Deze partij is fervent tegenstander van de lagere ‘boerenwindmolens’. In Groningen zijn de windmolens wel toegestaan.

De land- en tuinbouw beslaat in De Fryske Marren ongeveer driekwart van het grondgebied. Volgens LTO Noord speelt de gemeente in toenemende mate een rol in het creëren van randvoorwaarden voor agrarische ondernemers. Om het ondernemersklimaat zo goed mogelijk in te richten, heeft LTO Noord enkele aandachtspunten in een brief naar de gemeente verstuurd.

Steenmarters

Naast verruiming van het duurzame energiebeleid vraagt LTO Noord de gemeente om faunaschade te voorkomen . De gemeente moet actief een rol spelen bij het bestrijden van probleemsoorten zoals steenmarters.

Bovendien verzoekt LTO Noord te streven naar een rechtvaardig en eerlijk systeem voor rioolheffing en terughoudend te zijn in het opleggen van gemeentelijke lasten, dit zorgt volgens de organisatie voor een rem op ontwikkelingen en innovaties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer