Oproep+uit+Kamer+voor+steun+aan+kleine+windmolens
Nieuws
© Eigen foto

Oproep uit Kamer voor steun aan kleine windmolens

De fracties van D66, CDA en GroenLinks in de Tweede Kamer maken zich sterk voor een aparte SDE+ categorie voor kleine windmolens. Ze vinden dat die er al bij de komende najaarsronde van de subsidieregeling zou moeten zijn.

Minister Eric Wiebes (EZK) heeft het instellen van zo'n aparte categorie altijd afgehouden. Volgens hem is de SDE+ gericht op het zo rendabel mogelijk opwekken van duurzame energie en daar hoort geen voorkeursbehandeling bij voor minder kostenefficiënte groepen als kleine windmolens.

LTO Nederland dringt al langer aan op subsidiemogelijkheden voor kleinere windmolens die nu bij de SDE+ rondes buiten de boot vallen. D66, CDA en GroenLinks vinden nu ook dat er wat moet gebeuren. Dinsdag dienden ze een motie in die het kabinet oproept om toch in actie te komen.

Snel een

Voorgesteld wordt om het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op korte termijn een onderzoek te laten doen naar de kosteneffectiviteit van kleinere windmolens. Op basis van de uitkomst kan vervolgens een aparte categorie aan de SDE+ worden toegevoegd, liefst al bij de najaarsronde 2019.

Op sommige locaties in Nederland zijn grote windmolens niet realiseerbaar en kleine wel. Bovendien is het voor de bevordering van particuliere participatie in projecten goed als de onrendabele top van een kleinere windmolen ook in aanmerking kan komen voor de SDE+ en , lichtte Matthijs Sienot (D66) de motivatie van de indieners toe.

Wiebes niet meer afwijzend

Hij voegde er aan toe dat qua kosteneffectiviteit kleinere windmolens het minder doen dan grote, maar wel beter dan verschillende andere vormen van hernieuwbare energie. Blijkbaar spreekt dat minister Wiebes aan, want die kwam in de Kamer terug van zijn eerdere afwijzende houding. Vorig najaar betitelde hij een aparte categorie nog als 'niet wenselijk'.

Nu erkende de bewindsman in de Kamer dat het goed is om onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden van een aparte subsidiecategorie. Hij laat het oordeel van de motie over aan de Kamer. De stemming erover is dinsdag 13 maart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 13°
  50 %
 • Zondag
  27° / 15°
  30 %
 • Maandag
  28° / 15°
  50 %
Meer weer