%27Windmolen+en+zonnepark+nieuwe+normaal+in+landschap%27
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

'Windmolen en zonnepark nieuwe normaal in landschap'

Windmolens en zonnevelden zullen in het Nederland van 2050 'het nieuwe normaal' in het landschap zijn als 'tekenen van onze onafhankelijkheid en voorspoed'. Dat voorspelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

In een toespraak voor planologiestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen schetste Ollongren de gevolgen die de energie-omslag de komende decennia heeft op het Nederlandse landschap. Dat is overigens niet nieuw.

'De wijze waarop energie wordt gewonnen en opgewekt, is altijd terug te vinden in het landschap', aldus Ollongren. 'Zo zijn in Groningen de rechte kanalen in de Veenkoloniën de sporen van de veenwinning en getuigen boortorens en jaknikkers van de productie van gas en olie.'

Flinke puzzel

Ook de vergroening van de energiewinning gaat volgens de minister duidelijke sporen achterlaten in de inrichting van ons land. Windmolens en zonnepanelen worden 'de leveranciers van onze energie en inkomsten. Maar we moeten ze wel ergens plaatsen en dat zal nog een flinke puzzel zijn.'

Ze rekende de studenten de impact van de komende energie-omslag voor. 'Als we onze energiebehoefte met windenergie willen oplossen, zijn er 90.000 windmolens van 3 Mw nodig. Is dit veel? Ja, want nu staan er circa 2500, inclusief die op zee.'

'Als we onze energiebehoefte met zonne-energie willen oplossen, dan is er 600.000 hectare aan zonnevelden nodig. Is dit veel? Ja, want 600.000 hectare staat gelijk aan 1,2 miljoen voetbalvelden, oftewel 20 procent van ons landoppervlak', schetste Ollongren de enorme uitdaging.

Oproep aan gemeenten en provincies

Ze voegde er een dringende oproep aan gemeenten en provincies aan toe om in actie te komen. 'Als die in conservatisme blijven steken, dan moet het Rijk positie bepalen en dan kom je terug in de situatie dat de rijksoverheid dingen moet gaan opleggen. Dat het Rijk locaties voor windmolenparken gaat aanwijzen.'

De minister wil nadrukkelijk niet in die situatie belanden. 'Daar wordt het duurder van, de oplossingen zullen minder op maat gesneden zijn en de mensen haken af. Daarom nog eens de oproep aan provincies en gemeenten: kom in beweging, samen de schouders eronder, samen maken we er een succes van.'

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer