Boer+schakelt+media+in+tegen+agriterreur
Nieuws
© Eigen Foto

Boer schakelt media in tegen agriterreur

Jan van Wanroij uit Sint Anthonis lijkt vooralsnog het enige slachtoffer van agriterreur in dit deel van Noordoost-Brabant. Onlangs ontdekte hij dat voor de tweede keer zijn beregeningsputten onklaar zijn gemaakt. Hij vertelt erover in de media in de hoop dat de dader zich meldt of stopt.

Op het moment dat Van Wanroij dit seizoen zijn land voor het eerst wilde beregenen, kwam hij erachter dat een drietal beregeningsputten onklaar was gemaakt. Volgestort met gaas, plastic, puin en tenslotte beton. Het is niet de eerste keer. Twee jaar geleden gebeurde het ook al. En tussendoor hebben onbekenden banden laten leeglopen, is diesel gestolen en zijn accu's weggehaald.

Dat hij niet heeft kunnen beregenen, heeft gevolgen voor 18 hectare grasland en mais. De totale schade loopt tegen de 10.000 euro. De verzekering vergoedt niets, omdat de vernielingen niet op het erf hebben plaatsgevonden. De ondernemer heeft aangifte gedaan bij de politie. Die bouwt een dossier op, maar kan niets doen zolang er geen hard bewijs is.

Laffe daad

De akkerbouwer en rundveehouder spreekt van een laffe daad. 'Ik weet niet met wie ik te maken heb en kan niet terugvechten. Camera's ophangen is ondoenlijk. Bovendien kunnen ze worden weggehaald. Ik kan de nieuwe putten afsluiten, maar deze kunnen worden opengebroken. Als agrariër kun je je nooit voldoende beschermen. Ik sta machteloos.'

Van Wanroij zocht steun bij de lokale ZLTO-afdeling, die hem adviseerde eerst met de omgeving in gesprek te gaan. Misschien speelde er iets zonder dat hij zich er bewust van was? 'Toen dat niets opleverde, hebben we besloten de media op te zoeken in de hoop dat de dader zich meldt of stopt.'

Volgens ZLTO-afdelingsvoorzitter Jos Verstraten is er geen verband met de agriterreur die de afgelopen jaren meerdere boeren in het Land van Maas en Waal teisterde. 'Jan van Wanroij is vooralsnog de enige agrariër in deze regio die is getroffen. Het gaat om bewuste acties die puur op de persoon zijn gericht.'

Privédetective

Omdat het politieonderzoek niks opleverde, schakelde de afdeling Land van Maas en Waal vorig jaar een privédetective in. Sindsdien is het rustig. Ook in het geval van Van Wanroij kan de politie niet meer doen dan een dossier opbouwen. Een privédetective is volgens de ondernemer een optie die hij in het achterhoofd houdt. 'De schade is al zo groot. Het zou op een gegeven moment kunnen lonen om iemand in te schakelen.'

Hoe dan ook, de terreur moet stoppen, vindt afdelingsvoorzitter Verstraten. 'Vernielingen - al dan niet als vorm van vergelding - zijn onacceptabel. Ze zeggen naar mijn mening meer over de aard van de dader van de vernielingen, dan over het slachtoffer.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer